szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A dohánytermékekre kivetett jövedéki adó szerkezetéről és kulcsairól szóló előterjesztés került kedden az Európai Parlament (EP) strasbourgi plenáris ülésének napirendjére, Becsey Zsolt néppárti EP-képviselő előterjesztésében.

A terv szerint két lépcsőben, jelentősen emelnék a dohánytermékek minimális jövedékadó-szintjét. Az EP gazdasági bizottsága támogatja az Európai Bizottság, az EU "kormánya" javaslatát, de kisebb mértékű emeléseket szeretne. A témában az Európai Parlament felelőse Becsey Zsolt. Adózási ügyekben az EP-nek csupán konzultációs jogköre van. Ez azt jelenti, hogy a végső döntést - a parlament véleményének megismerése után - a tagállami kormányokat képviselő Tanácsban egyhangúlag hozzák meg.

Az Európai Bizottság által javasolt jogszabály célja, hogy elkerüljék az egységes uniós piac torzulását, és erősítsék az adókonvergenciát. Jelenleg ugyanis a dohánytermékekre kivetett adó jelentősen különbözik az egyes tagállamokban. A tervezet másik célja - a dohánytermékek reklámozásának tilalmával és oktatással, tájékoztatással kiegészülve - az egészségvédelem.

A parlament plenáris ülése elé került tervezet szerint 2012 januárjától ezer szál cigaretta után legalább 64 euró adót kellene fizetni, 2014-től pedig 75 euró lenne a minimális adó. Ez 15 euróval kevesebb az Európai Bizottság által javasolt 90-nél. A 75 euró húsz szálas dobozokkal számolva másfél euróra jön ki dobozonként, ami 300 forintos euróárfolyam mellett 450 forint adótartalom egyetlen doboz cigaretta esetében.

Az Európai Bizottság 2010-ben, illetve 2014-ben emelné a minimális adószinteket. A parlamenti szakbizottság - hogy több időt biztosítson a tagállamok számára az átállásra - az első emelést 2012-re időzítené.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Brüsszel tíz évvel meghosszabbítaná az európai roamingszabályt

Brüsszel tíz évvel meghosszabbítaná az európai roamingszabályt

Ég a berek Fonyódnál

Ég a berek Fonyódnál

Európai Zöldek: Módszeres a magyar mezőgazdasági mutyi

Európai Zöldek: Módszeres a magyar mezőgazdasági mutyi