szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A terrorizmust támogatja, aki trikók árusításával pénzt gyűjt a Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők (FARC) és a Népi Front Palesztina Felszabadításáért (PFLP) nevű szervezet számára - döntött szerdán a dániai legfelsőbb bíróság, csaknem valamennyi pontjában helyben hagyva egy korábbi ítéletet, amelynek értelmében kettőtől hat hónapig terjedő börtönbüntetést kapnak egy dán civil szervezet tagjai.

A Lovers and Fighters elnevezésű csoport hat tagja a FARC és a PFLP logójával ellátott trikókat árult, a bevételből pedig támogatta egyebek között a kolumbiai gerillaszervezet egy rádióadóját és a palesztin szervezet egy grafikai műhelyét.

Az aktivisták ügyében eljáró elsőfokú bíróság felmentette a vádlottakat, a másodfokú bíróság viszont elmarasztalta őket. Ez utóbbi döntést csaknem teljes egészében hegyben hagyta a legfelsőbb bírói testület, de letöltendő helyett felfüggesztett börtönbüntetést szabott ki.

Az Egyesült Államok és az Európai Unió egyaránt terrorszervezetként tartja számon a FARC-ot és a PFLP-t. A hatóságok szerint a kolumbiai gerillaszervezet jelentős szereplő a kábítószer-kereskedelemben, és gyakran alkalmazott módszerei közé tartozik a gyilkosság, a túszejtés és a váltságdíj-követeléssel kombinált emberrablás, a PFLP pedig az egyik legradikálisabb Izrael-ellenes palesztin csoport.

A Lovers and Fighters aktivistái szerint nem demokratikus eljárás, hogy a dániai terrorellenes törvényre hivatkozva hoztak ellenük ítéletet. "A szabadságharc nem terrorizmus, a szolidaritás pedig nem bűncselekmény" - mondta a csoport egy szóvivője.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Orbán Viktor: A lengyelek új megoldása az uniós költségvetésről "nem fog menni"

Orbán Viktor: A lengyelek új megoldása az uniós költségvetésről "nem fog menni"

Megérkezett az első vakcinaszállítmány az Egyesült Királyságba, a jövő héten kezdődhet az oltás

Megérkezett az első vakcinaszállítmány az Egyesült Királyságba, a jövő héten kezdődhet az oltás

Közel ezer ember halt meg egy nap alatt koronavírusban Olaszországban

Közel ezer ember halt meg egy nap alatt koronavírusban Olaszországban