szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A 678 ezer lakosú délnyugat-balkáni ország 498 ezer szavazásra jogosult állampolgára választhatja meg az új, 81 tagú parlamentet, s az előrejelzések azt mutatják, hogy a voksolás győztese ezúttal is a Szocialisták Demokratikus Pártja.

A (DPS) által vezetett Európai Montenegró-Milo Djukanovic nevű koalíció lesz. Djukanovic miniszterelnök DPS-e egyedülálló jelenség Európában: a többpártrendszer montenegrói bevezetése, 1990 óta egyfolytában hatalmon van. A legutóbbi, 2006 szeptemberében tartott választáson a DPS vezette koalíció 41 parlamenti helyet szerzett, s a mostani szavazáson is abszolút győzelemre számít. A versenyben 16 formáció vesz részt - kilenc választási szövetség és hét párt -, de közülük csak öt-hat erőnek van reális esélye arra, hogy a 3 százalékos szavazati küszöböt átlépve bejusson a parlamentbe. A jelenlegi választás már a nyolcadik a jugoszláviai többpárti demokrácia létrejötte óta, s a második, amely Montenegró függetlenségének 2006 májusi kikiáltását követi. Az akkori - a Szerbiából és Montenegróból álló maradék Jugoszláviát is felszámoló - népszavazást követően döntöttek úgy a helyi politikai pártok, hogy 2009-ben előrehozott parlamenti választást tartanak. Arra, hogy a 21 óráig tartó szavazás tiszta legyen 1210 hazai és külföldi - főleg az EBESZ által küldött - megfigyelő ügyel.

 

 
  
 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

SME: mocskos elnökválasztási kampány van Szlovákiában

A SME című lap szerint ki kell vizsgálni, ki állhat azok mögött a hamisított röplapok mögött, amelyeken Iveta Radicová ellenzéki államfőjelölt autonómiát ígér a magyaroknak, ha rá szavaznak. Egy magyar politológus szerint a hecckampányt elriasztásnak szánták.

Megaberuházásokkal lendítené fel a török gazdaságot Erdogan

Megaberuházásokkal lendítené fel a török gazdaságot Erdogan

A GM egymillió kanadai dollárból fogna a furgon gyártásába, amivel forradalmasítanák a fuvarozást

A GM egymillió kanadai dollárból fogna a furgon gyártásába, amivel forradalmasítanák a fuvarozást

Kevesli a kormány a vakcinát, de így is az uniós élbolyban vagyunk az oltások számát nézve

Kevesli a kormány a vakcinát, de így is az uniós élbolyban vagyunk az oltások számát nézve