szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Iveta Radicová, a szlovákiai ellenzék közös államfőjelöltjének támogatására buzdítja a választókat a Új Szó című pozsonyi napilap az elnökválasztás 2. fordulója előtti kampány utolsó napján.

"El kell menni választani...és Iveta Radicovára kell szavazni. Két nagyon erős érv szól emellett: Ivan Gasparovic teljesen alkalmatlan a tisztségre, Iveta Radicová viszont nem a kisebbik rossz, hanem a "nagyobbik jó", vagyis minden normálisan gondolkodó ember nyugodt szívvel adhatja rá a voksát. Nemzetiségtől függetlenül" - írja a lap.

Az újság szerint minden Ivan Gasparovic ellen szól. A véletlennek köszönheti azt az öt évet, amelyet semmittevéssel töltött a Grassalkovich-palotában. Ha 2004-ben egy konzervdoboz jut be a második fordulóba, az is legyőzte volna Vladimír Meciart. Hobbiállamfőként egyetlen tettét sem lehet megemlíteni, amely miatt azt mondhatnánk, megérdemli az ismétlést. Autóversenyek, folkfesztiválok, hokimeccsek és bakik szegélyezik elnöki ösvényét. Múltja tele májfoltokkal. Tevékeny részese volt annak az időszaknak, amely mellékvágányra állította Szlovákiát. Meciar hopmestereként végigasszisztálta a vadprivatizációt, a hosszú kések éjszakáját, az összes olyan kétes ügyet, amely miatt Szlovákia fekete lyukként szerepelt az európai térképen. Most éppen Fico kormányfőnek pitizik pincsikutyaként - írja az Új Szó.

"A magyarokat lépten-nyomon alázza, Slota szótára már az övé is. Nagyon gyorsan elfelejtette, hogy nekik is köszönheti ötéves királyságát. Egyetlen gesztusra sem tellett tőle, egyetlen olyan kijelentés nem hagyta el száját, amely arra utalna, állampolgárként kezel bennünket. Számára Szlovákia nemzetállam, a szlovákok állama" - mutat rá a lap.

Radicováról azt írja, hogy nem osztja meg az embereket, hanem egyesíti, toleráns, aki nem nemzetiség alapján osztályozza a társadalmat. Iveta Radicová személyében "Szlovákiának először lehet olyan elnöke, aki miatt nem kell szégyenkezni sem itthon, sem külföldön. 2004-ben a kisebbik rossz elve alapján éppen a magyarok szavazataival nyert Gasparovic. A szlovákiai magyarok igenis eldönthetik egy választás sorsát. Tartozunk annyival magunknak, hogy a lehető legtöbben elmegyünk szavazni, és eltüntetjük a történelem süllyesztőjében azt, akit annak idején trónra segítettünk. Radicová az egyetlen választás. Teszem hozzá még egyszer: jó választás" - zárja komentárját az Új Szó munkatársa.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Három nap csend Szlovákiában

Kampánycsend lépett életbe csütörtökön reggel az államfőválasztás előtt Szlovákiában, amely a voksolás befejezéséig tart.

MTI Világ

A szlovák államfő büszke magára

A szlovák köztársasági elnök meg van győződve arról, hogy aktívan hozzájárult a magyar-szlovák viszonyban keletkezett feszültségek enyhítéséhez.

Dárdai Pál és egyik segítője is koronavírusos

Dárdai Pál és egyik segítője is koronavírusos

Meghosszabbították a Covid-osztályon késelő férfi letartóztatását

Meghosszabbították a Covid-osztályon késelő férfi letartóztatását

 A járvány nem várt mellékhatása: spermaválság alakult ki Svédországban

A járvány nem várt mellékhatása: spermaválság alakult ki Svédországban