szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Halálos áldozatokat is követelő erőszakcselekmények árnyékolták be Indonéziában a parlamenti választások megkezdését csütörtökön.

A három időzónát felölelő délkelet-ázsiai szigetország keleti részén fekvő Pápua tartományban nyíltak meg először a szavazóhelyiségek.

A pápuai rendőrfőkapitány elmondása szerint a szavazás megkezdése előtt legalább hat ember meghalt gyaníthatóan szeparatista lázadók által elkövetett támadásokban. Több mint nyolcvan felkelő íjakkal, bozótvágó késekkel és lándzsákkal rohamozott meg egy rendőrőrsöt a tartomány székhelyén, Jayapurában. Négy támadó meghalt az összecsapásban. Egy másik incidensben a lázadók felgyújtottak egy üzemanyagraktárt és egy egyetemi épületet, késekkel támadtak több taxisofőrre, és két embert halálosan megsebesítettek.

Yudhoyond indonéz elnök mutatja szavazólapjait.
© MTI
A világ legnépesebb muzulmán országában közel 171 millió választópolgár dönt az 560 fős törvényhozás összetételéről. A mostani a harmadik általános választás azóta, hogy az országot több mint három évtizeden keresztül vaskézzel irányító Suharto elnök 1998-ban távozott a hatalomból.

A parlamenti választások kimenetele a júliusban esedékes elnökválasztásra is hatással lesz. Azok a pártok állíthatnak ugyanis önálló elnökjelöltet, amelyek a szavazatok több mint 25 százalékát vagy a parlamenti mandátumok több mint 20 százalékát megszerzik.

A közvélemény-kutatások szerint Susilo Bambang Yudhoyono elnök liberális-konzervatív Demokrata Pártja (PD) szerezheti a legtöbb szavazatot. Második és harmadik helyen az Indonéz Demokratikus Küzdelem Pártja (PDI-P) és a konzervatív Golkar Párt végezhet.

A parlamenti választásokkal párhuzamosan helyhatósági választásokat is tartanak. A hivatalos eredményeket egy vagy két héten belül hozzák nyilvánosságra.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!