szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Nem hivatalos pénteki adatok szerint Susilo Bambang Yudhoyono indonéz elnök pártja szerezte meg a legtöbb szavazatot az előző nap tartott parlamenti választásokon.

Öt közvélemény-kutató intézet eredményei alapján a liberális-konzervatív Demokrata Párt (PD) a voksok 20 százalékát kapta - csaknem háromszor annyit, mint a legutóbbi, 2004-es választásokon, amelyeken ötödik volt -, s ezzel a legnagyobb erő lesz az 560 fős alsóházban.

Az 59 esztendős államfőnek így az eddiginél erősebb megbízatása lesz reformprogramjának folytatásához a világ harmadik legnépesebb demokráciájában, Délkelet-Ázsia legnagyobb gazdaságában, a legnépesebb muzulmán országban. A mélyebb reformok véghezvitelét ugyanakkor némileg nehezíthetik a koalíciós partnerek, amelyekre a parlamentben támaszkodnia kell majd.

© AFP
A volt tábornok Yudhoyonónak jó esélyei vannak arra, hogy a július 8-i elnökválasztáson a második időszakra is megbízatást kapjon a szavazóktól, akiknek a jelentős része elégedett eddigi tevékenységével. A jelöléshez pártjának vagy koalíciójának a törvényhozási helyek ötödével, illetve a szavazatok 25 százalékával kell rendelkeznie.

Az első hivatalos adatok csak napok múlva várhatók, így az államfő még nem nyilatkozott a lehetséges koalíciós partnerekről, csak annyit mondott, hogy rövidesen nekilát a partnerkeresésnek. Elemzők valószínűnek tartják, hogy ismét összefog az országot 32 éven át vezető néhai diktátor, Suharto tábornok konzervatív Golkar Pártjával. A PD egyik jelenlegi koalíciós társa, az iszlámista PKS már jelezte, hogy kész az újabb tárgyalásokra.

A parlamenti választásokkal párhuzamosan helyhatósági választásokat is tartottak Indonéziában. A hivatalos eredményeket egy vagy két héten belül hozzák nyilvánosságra.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!