szerző:
MTI

A szélsőjobb mozgalmak térnyerésére figyelmeztette az Egyesült Államokban a rendőrséget a belbiztonsági minisztérium - írta a keddi The Washington Times.

A 9 oldalas jelentés szerint a szélsőjobboldali tevékenységek előretörésének több indoka van; a fehér felsőbbrendűséget hirdető csoportok sorait erősíti a gazdasági válság, az első fekete amerikai elnök megválasztása, valamint az elégedetlen háborús veteránok hazatérése. A szóban forgó szélsőjobbos mozgalmak között nemcsak fajgyűlölő csoportok vannak, hanem olyanok is, amelyek elutasítják a szövetségi kormány fennhatóságát és a helyi hatalmat részesítik előnyben.

Az eredetileg a terrorellenes intézkedések összefogására létrehozott belbiztonsági tárca néhány napja küldte meg az Egyesült Államok minden rendőrségi és seriff hivatalának a figyelmeztetést: a jelenlegi gazdasági és politikai légkör a szélsőjobb feltámadásának, az ilyen csoportok radikalizálódásának és megerősödésének kedvez.

A minisztériumnak nincs információja arról, hogy bármely jobboldali szélsőséges mozgalom soraiban erőszakos akciókra készülnének, de a dokumentum az elkövetkező néhány hónapban szoros együttműködést irányoz elő a szövetségi, állami és helyi biztonsági hatóságok között az információgyűjtésben.

A jelentésben az is szerepel, hogy a szélsőjobboldali csoportok az utóbbi néhány hónapban a fegyverek és lőszerek korábban nem tapasztalt felhalmozásába kezdtek. Ennek ahhoz lehet köze, hogy az Obama-kormány valószínűleg szigorítani fog a fegyverjogon.

Az újság szerint a jelentés a belbiztonsági minisztérium megváltozott szerepkörét jelezheti. A tárcát 2003-ban hozta létre George Bush elnök elsősorban az amerikai muszlimok esetleges radikalizálódásának meggátolására, az amerikai belföldi iszlámista terrorizmus elhárítására. Az Obama-kormány belbiztonsági minisztere, Janet Napolitano már nem használja a terrorizmus szót, helyette az "ember okozta katasztrófák" kifejezést vezette be.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Meghibásodás miatt leáll Paks 2. blokkja

Meghibásodás miatt leáll Paks 2. blokkja

Elhunyt Wim Kok volt holland miniszterelnök

Elhunyt Wim Kok volt holland miniszterelnök

Ezt az új Chrome-funkciót sokan használni fogják

Ezt az új Chrome-funkciót sokan használni fogják

Ez történt: kiadták Stephen Hawking utolsó üzenetét – Istenről is szól

Ez történt: kiadták Stephen Hawking utolsó üzenetét – Istenről is szól

Össztűz a kritikus médiára: hét lépés, amelyben a fasoszféra elpusztítja a sajtót

Össztűz a kritikus médiára: hét lépés, amelyben a fasoszféra elpusztítja a sajtót

Teszten a friss androidos telefon, melybe végre gyönyörű képernyőt tett a Sony

Teszten a friss androidos telefon, melybe végre gyönyörű képernyőt tett a Sony