szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A tamil lázadók szerint szerdán újabb offenzívát indított ellenük a Srí Lanka-i hadsereg a kétnapos tűzszünet lejártával.

Rakéta- és tüzérségi párbajt vívtak egymással a szembenálló felek a hajnali órákban, közel ahhoz a fegyvermentes övezethez, amelybe  több tízezer polgári lakos szorult a Tamil Eelam Felszabadító Tigriseinek (LTTE) fegyvereseivel együtt - jelentette a TamilNet web-oldal.

A hadsereg cáfolta a lázadókhoz közel álló honlap állítását. Egy katonai szóvivő kijelentette, hogy a nagyszámú polgári lakos jelenléte miatt nem indítottak semmilyen új támadást, csakis figyelik az LTTE tevékenységét.

A kormány egyoldalúan tűzszünetet hirdetett hétfőre és keddre, hogy a polgári lakosok ez idő alatt elhagyhassák a 20 négyzetkilométeres, keskeny, tengerparti földsávot, de közülük csak néhány száz tett így. A hadsereg szerint a lázadók nem engedik távozni őket, a lázadók szerint viszont a civilek nem akarnak menni. A lázadók azt mondják, a tűzszünet meghirdetése csapda, csak egy olyan tűzszünet lenne hatékony, amelyet a nemzetközi közösség felügyel.

Az ENSZ szerint több mint százezer civil rekedt a fegyvermentes övezetben, amelyet a kormány azért hozott létre az év elején, hogy a harcok elől menekülő lakosok ott meghúzhassák magukat. Mostanra ez lett az utolsó terület a korábban a lázadók kezén lévő északkeleti országrészből, amelyet a hadsereg még nem tudott az ellenőrzése alá vonni. A hadsereg és segélyszervezetek többször azzal vádolták meg a lázadókat, hogy élő pajzsként használják a menekülteket a területen. A lázadók mindig tagadták e vádat.

A hadsereg hónapok óta hangoztatja, hogy egy sor megnyert csata és a lázadók adminisztratív központjának, fő bázisainak bevétele után végső csapást készül mérni az LTTE szervezetre. E csapás sikeres végrehajtása után vége lenne a 37 éve tartó polgárháborúnak.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ezt a telefonmárkát imádják legjobban az amerikai fiatalok

Ezt a telefonmárkát imádják legjobban az amerikai fiatalok

A 2022-es választásra hajthat Gődény György, az ismert járványszkeptikus

A 2022-es választásra hajthat Gődény György, az ismert járványszkeptikus

Tagadja a magyar külügy, hogy beleszólnának az ukrán választásokba

Tagadja a magyar külügy, hogy beleszólnának az ukrán választásokba