szerző:
MTI/hvg.hu
Tetszett a cikk?

Evo Morales bolíviai elnök csütörtökön bejelentette, hogy külföldi - köztük magyar - zsoldosokle akarták lőni, de testőrei megvédték. A bolíviai rendőrfőnök közlése szerint két magyart és egy bolíviait lelőttek.

A venezuelai Cumaná városban - egy latin-amerikai gazdasági csúcs alkalmából - tartózkodó Evo Morales arról számolt be újságíróknak, hogy még előző nap utasítást adott az összeesküvők letartóztatására, ami csütörtökön meg is történt: Santa Cruz bolíviai város egyik szállodájában félórás tűzharcban három embert lelőttek, kettőt pedig elfogtak. A sajtótájékoztatón Morales-szel volt Hugo Chávez venezuelai és Raúl Castro kubai elnök is.

Előző nap utasítást adott a zsoldosok elfogására
© AP


La Pazban Hugo Escóbar bolíviai rendőrfőnök ugyanakkor azt közölte, hogy a halottak külföldi állampolgárok, gyaníthatóan magyarok, és egy bolíviai társuk is van. Az akció során robbanóanyagot, nagy kaliberű fegyvereket, és az elnöki gépkocsi konvoj követésére készített terveket foglaltak le. A letartóztatottakat La Pazba szállítják repülőgépen.

A bolíviai konzuli ügyekkel is megbízott Király Zsolt Buenos Aires-i konzul az első híradások időpontjában hivatalosan még nem kapott értesítést a La Paz-i hatóságoktól, későbbre ígért tájékoztatást az MTI megkeresésére.


A La Razón bolíviai napilap úgy tudja, hogy a két letartóztatott is magyar. Az akciót helyi idő szerint csütörtökön hajnali ötkor indította a fővárosból átvezényelt különleges rendőri alakulat. Később egy másik helyszínen is találtak a csoporthoz tartozó fegyvereket. Az ABI bolíviai hírügynökség is úgy értesült, hogy a lelőtt merénylők közül kettő magyar és egy bolíviai.

Az összeesküvés hátteréről Morales elnök konkrétumokat nem mondott, de általában véve a bolíviai jobboldalt emlegette mint politikai felelőst. Szerinte az összeesküvők őt, valamint az alelnököt és az egyik minisztert akarták meggyilkolni. Megemlített egy ír összeesküvőt is, de róla később nem esett szó.

A Prensa Latina kubai hírügynökség szerint a rendőri akciót a Las Americas szállodában hajtották végre, és közben egy robbanás is történt. A hírügynökség ugyanakkor úgy értesült, hogy a halottak mindegyike és két letartóztatott is magyar, s egy bolíviait is elfogtak.

Álvaro García Linera bolíviai alelnök - akit a bejelentések szerint ugyancsak célpontul választottak a merénylők - La Pazban csütörtökön úgy nyilatkozott, hogy a megtalált fegyverek mennyiségéből és típusából a rendőrség arra következtet: lehetnek más terrorista sejtek is a most felszámolt csoporton kívül Bolíviában. A dokumentumok arra utalnak, hogy a merénylőknek szélsőjobboldali-fasiszta kapcsolataik voltak.

Az EFE spanyol hírügynökség jelentésében kitért arra, hogy külföldiek is vannak az áldozatok és letartóztatottak között, de nemzetiségük egyelőre nem teljesen tisztázott: a nap folyamán magyarokról, horvátokról, egy írről és egy románról tett említést a latin-amerikai média a bolíviai összeesküvők mellett.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTA Világ

Autonómiára voksoltak Bolíviában, de hiába

A szavazók 85,9 százaléka a terület autonómiájára voksolt Bolívia Santa Cruz megyéjében a vasárnap megtartott népszavazáson - jelentették a helyi televíziók az exi-poll eredmények összesítése alapján.

Hét nap

Káosz Bolíviában

Ismét kettészakadás fenyegeti Bolíviát, ahol a hét végi zavargásokban legalább harmincan vesztették életüket, Pando...

Hét nap

Bolívia szakadóban

Autonómia kikiáltására készül négy bolíviai szövetségi állam, mert ellenzi Evo Morales államfő alkotmánymódosítási...

MTI Gazdaság

Állami kézben Bolívia gázvezeték-üzemeltetője

Evo Morales bolíviai elnök aláírta azt a rendeletet, amelynek értelmében államosítják az ország földgázvezetékét üzemeltető társaságot, a Transredest is. A cég fele eddig a Royal Dutch Shellé és az amerikai Ashmore Energyé volt.

MTI Világ

Éhségsztrájkba kezdett a bolíviai elnök

Éhségsztrájkba kezdett Evo Morales baloldali bolíviai elnök csütörtökön, tiltakozásul amiatt, hogy az új választási törvény parlamenti elfogadásának késlekedése veszélybe sodorhatja a törvényhozási választások decemberi megrendezését.

Nem koronavírusos a Bécsben kórházba került magyar nő

Nem koronavírusos a Bécsben kórházba került magyar nő

A pizzakapcsolat oldja meg a CDU válságát?

A pizzakapcsolat oldja meg a CDU válságát?

Hatalmas hitelt vett fel az egyik magyar tőzsdei cég, amit szokatlan módon oszt szét

Hatalmas hitelt vett fel az egyik magyar tőzsdei cég, amit szokatlan módon oszt szét