szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Csaknem tucatnyian vesztették életüket szerdán Mexikóban kormánykatonák és drogcsempészek között kitört tűzpárbajban.

A Reforma című lap csütörtöki beszámolója szerint Guerrero déli szövetségi államban egy elhagyatott hegyvidékes terepen járőröző katonák állig felfegyverzett banditák csoportjába futottak. Ez utóbbiak a katonákra lőttek, akik viszonozták a tüzet. A Reforma értesülése szerint tizenkét drogcsempész és egy katona halt meg. Egy másik napilap, az El Universal úgy tudja, tízen haltak meg a lövöldözésben, és a kábítószert szállító csempészek kézigránátokat is dobtak a katonákra.

Az összecsapás egy nappal azelőtt történt, hogy Mexikóba látogat Barack Obama. Az amerikai elnök vendéglátóival főként a drogcsempészet elleni közös harc fokozásának a lehetőségeit tárgyalja meg. A közép-amerikai országban tavaly mintegy 6300 ember halt meg a kábítószer-csempészettel kapcsolatos összecsapásokban, és az erőszakos cselekmények átterjedtek az Egyesült Államok területére is.

Az Obama-kormányzat bőkezűen segíti déli szomszédját a jól felfegyverzett és szervezett drogkartellek elleni harc hatékonyabbá tétele érdekében. Megerősítette mexikói határvidéke őrzését annak érdekében, hogy a csempészek ne jussanak Egyesült Államokból származó fegyverekhez.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Megerősödtek a mexikói drogkartellek

A mexikói drogkartellek egész Latin-Amerikára kiterjesztették tevékenységüket. Ez különösen nyugtalanítja Costa Rica, Guatemala, Kolumbia és Argentína kormányait – állapították meg Mexikóvárosban az Amerikai Államok Szövetsége 34 tagállamának miniszterei.

MTI Világ

Kiraboltak egy magyar diplomatát Mexikóban

Kilencezer eurót rabolt el egy magyar diplomatától két motoros bűnöző Mexikóvárosban, de nem jutottak messzire a zsákmánnyal, a nyomukba eredt rendőrjárőr egyiküket a pénzzel együtt elfogta - jelentette egy mexikói hírportál.