szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter csütörtökön arra kérte a NATO-t, hogy mondja le azt a két hadgyakorlatot, amelyet Grúziában tervez megtartani.

A Jerevánban tartózkodó tárcavezető szerint az észak-atlanti szövetségnek a Grúziával való együttműködés keretein belül tartózkodnia kellene minden olyan lépéstől, amely Tbilisziben a törvényes korlátok figyelmen kívül hagyásának és a büntetlenségnek az érzetét kelti.

Lavrov újságíróknak adott nyilatkozatában kifejtette: a tavaly augusztusi eseményekből le kell vonni a helyes következtetéseket. Meg kell érteni, hogy Grúzia felfegyverzése veszélyes. Emlékeztetett arra, hogy Miheil Szaakasvili grúz elnök rezsimje bizonyította, miként használja fel azokat a támadó fegyvereket, amelyekhez legális vagy illegális úton jutott.

A NATO közösségvállalása a grúz rendszerrel nem jó jel azoknak, akik őszintén óhajtják a stabilitást a Kaukázusban - hangsúlyozta Lavrov, aki a jereváni orosz tudományos és kulturális központ megnyitásán vett részt az örmény fővárosban. 

A NATO szerdán jelentette be, hogy csaknem 1300 katona és 19 - köztük több NATO-n kívüli - ország részvételével május 6-án kezdődik két hadgyakorlat, amelyek június 1-jéig tartanak. A műveleteket a Tbiliszitől 20 kilométerre keletre fekvő Vaziani melletti katonai támaszponton tartják meg.

Az orosz védelmi minisztérium egyik illetékese a nap folyamán úgy vélte: a Grúzia területén rendezendő NATO-hadgyakorlat arra sarkallná a Szaakasvili-kormányzatot, hogy újabb háborús kalandba bocsátkozzon. Ezért a NATO vezetői bölcsebben tennék, ha elhalasztanák, vagy végleg lemondanák a gyakorlatokat - hangoztatta az orosz védelmi tárca képviselője

Dmitrij Rogozin, Oroszország NATO-nagykövete a brit hírügynökségnek nyilatkozva úgy fogalmazott: Oroszország provokációnak tekinti a NATO tervezett grúziai hadgyakorlatát, amely hátráltatja a szövetség és Moszkva kapcsolatainak újjáépítését.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Rasmussen a NATO új főtitkára

Anders Fogh Rasmussen lesz a NATO új főtitkára - jelentette be szombaton Strasbourgban Jaap de Hoop Scheffer, az atlanti szervezet július végén távozó civil vezetője.

MTI Világ

A NATO meghal, ha nem alkalmazkodik - véli Solana

A NATO által elért eredményeket emelte ki közvetlenül a jubileumi csúcs nyitánya előtt Javier Solana, az atlanti szövetség korábbi főtitkára, miközben a jelenlegi, Jaap de Hoop Scheffer gigantikus kihívásokról beszélt.