szerző:
MTI

Egy vasárnapi cigányellenes merénylet után intézkedéscsomagot készít elő a cseh kormány a jobboldali szélsőségesek ellen. A csomagot várhatóan két hét múlva, a még hivatalban lévő kabinet utolsó ülésén fogadják el - közölte Mirek Topolánek ügyvezető cseh miniszterelnök.

"Elfogadhatatlan az erőszak növekedése a társadalomban, harcolni fogunk a jobboldali szélsőségek ellen. Nem csak megtorló intézkedésekkel, de megelőzéssel is, amely eltávolítaná a jelenség gyökereit. A új stratégiát várhatóan két hét múlva fogadja el a kormány" - jelentette ki Topolánek.
    
Az ügyvezető cseh kormány annak kapcsán foglalkozott a szélsőségekkel, hogy vasárnapra virradóra az észak-morvaországi Vítkovban ismeretlen tettes Molotov-koktélt dobott egy romák lakta házba, amely leégett, s hárman súlyos égési sebeket szenvedtek. Egy kétéves kislány állapota továbbra is kritikus. A tragédia nagy felháborodást váltott ki Csehországban, s Václav Klaus államfő is élesen elítélte.  
    
Topolánek bízik abban, hogy a rendőrség gyorsan felderíti az esetet, s kideríti, hogy a támadásnak van-e rasszista indítéka, vagy nincs. "A cseh társadalomban aránylag nagy a látens rasszizmus, amelyről nem sok szó esik" - húzta alá az ügyvezető kormányfő. Megjegyezte: az erőszakos szélsőséges cselekményeknek jóval szűkebb a társadalmi bázisuk.
    
A tisztségéből rövidesen távozó kormányfő nem hozott nyilvánosságra részleteket az új stratégiáról. Kifejtette: számos konkrét intézkedést fog tartalmazni. Szerinte például felül kell vizsgálni a különféle tüntetések, menetek engedélyezésének eddigi szabályait.  
    
A cseh kormány hétfői ülésén megvitatta a Biztonsági Információs Szolgálat (BIS) éves jelentését a csehországi szélsőségekről. Topolánek szerint a legnagyobb problémát nem a jobboldali és a baloldali radikálisok tüntetéseivel kapcsolatos garázdaság jelenti.  "A probléma mélyebb, mivel ezek az akciók félelmet és veszélyérzetet váltanak ki a társadalomban" - fogalmazott a politikus.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
TGM: Ülepre, magyar!

TGM: Ülepre, magyar!

Ingyenes Sting & Shaggy-koncertet hirdetnek jövő hétre a Hősök terére

Ingyenes Sting & Shaggy-koncertet hirdetnek jövő hétre a Hősök terére

Merkel is közös európai haderőt akar

Merkel is közös európai haderőt akar

Lesz, akinek vissza kell fizetnie a decemberi nyugdíját

Lesz, akinek vissza kell fizetnie a decemberi nyugdíját

„Szabadulnunk kell attól a gyűlölködéstől, ami a történelmi traumáinkról szóló közbeszédet uralja”

„Szabadulnunk kell attól a gyűlölködéstől, ami a történelmi traumáinkról szóló közbeszédet uralja”

Mesés volt a napfelkelte Budapest felett – galéria

Mesés volt a napfelkelte Budapest felett – galéria