szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A terrorgyanús személyekkel szemben alkalmazott durva vallatási módszerek "értékes" információkat eredményeztek - idézte az Obama-kormány legfőbb hírszerzési főnökét a szerdai The New York Times.

Dennis Blair, a 16 amerikai felderítő szervezetet felügyelő nemzeti hírszerzési igazgató szerint a vallatók néhány esetben hasznos értesüléseket szereztek a kifogásolt technikák használatával. Közleményében ugyanakkor rámutatott: az Egyesült Államok tekintélyén nagyobb csorba esett e technikák, közöttük a vízbe fojtást utánzó vallatás alkalmazásával, mint a belőlük származó lehetséges előnyök.

A CNS hírügynökség azt tudta meg a Központi Hírszerző Ügynökségtől (CIA): éppen a vízbe fojtást szimuláló kemény vallatási módszerrel szedtek ki Halid Sejk Mohammedből - aki részt vett az Egyesült Államok elleni 2001. szeptember 11-i terrormerényletek megtervezésében - olyan információkat, amelyeknek alapján elejét tudták venni egy repülőgép-eltérítéses merényletnek. Utóbbinak a célpontja Los Angeles lett volna. A CIA meggyőződése szerint a vízbe fojtásos technika nélkül sem Mohammedet, sem Abu Zubajda al-Kaida vezetőt nem tudták volna fontos információk átadására bírni.

Az amerikai sajtó szinte pálfordulásként értékelte, hogy Barack Obama elnök előző nap jelezte: nem zárja ki, hogy eljárást indítanak a Bush-kormány bizonyos tisztviselői ellen a vallatások ügyében. A szerdai USA Today rámutatott, hogy Obama ellentétbe került saját kabinetfőnökével és szóvivőjével. Korábban ugyanis Rahm Emanuel és Robert Gibbs is arról beszélt, hogy ilyen eljárások nem lesznek. A CNN hírtelevízió éles fordulatot emlegetett.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

A CIA eltüntette a nyomokat a kínzásokról

Az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) a korábban bevallottnál lényegesen több, 92 olyan videofelvételt semmisített meg, amely terroristagyanús személyek vallatásáról készült - derült ki egy New York-i eljárás során.

Több osztály is otthoni oktatásba került a pedagógusok országos tesztelésének harmadik napján

Több osztály is otthoni oktatásba került a pedagógusok országos tesztelésének harmadik napján

Négyezren váltották vissza a vasúti vagy buszbérletüket

Négyezren váltották vissza a vasúti vagy buszbérletüket

Koronavírus: 6360 új fertőzött, 115 halott

Koronavírus: 6360 új fertőzött, 115 halott