szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Német ügyvédek, újságírók és orvosok panaszt tettek csütörtökön a karlsruhei alkotmánybíróságon a múlt év végén elfogadott törvény ellen, amely nagyobb hatáskört biztosít a bűnügyi rendőrségnek a terrorelhárításban, s ezen belül az állampolgárok titkos megfigyelésében.

A szóban forgó jogszabály január elseje óta hatályos. Felhatalmazza a szövetségi bűnügyi rendőrséget, hogy "akut terrorveszély elhárítása céljából" interneten keresztül titokban átvizsgáljon magánszemélyek komputereit, lehallgassa gyanúsnak ítélt személyek telefonjait, és lehallgatókészülékeket helyezzen el lakásaikban.

A Szabad Demokrata Párthoz (FDP) tartozó Gerhart Baum volt belügyminiszter, a panaszosok egyike az alapjogok "lopakodó eróziójáról" beszélt a törvény kapcsán. Úgy fogalmazott csütörtökön Berlinben, hogy "vég nélküli biztonságpolitikai felfegyverkezés tanúi vagyunk".

A panaszosok között van Jörg-Dietrich Hoppe, az orvosi kamara elnöke és Peter Schanz jó nevű berlini ügyvéd is. Kifogásolják, hogy a jogszabály elmossa a határt a rendőrségi és titkosszolgálati illetékességi körök között, és megengedhetetlen beavatkozást tesz lehetővé az emberek magánéletébe.

Az írásos panasz megfogalmazói szerint a törvény csorbítja a szövetségi alkotmányban biztosított sajtószabadságot és az információk szabad áramlását is. "Amióta ez a törvény érvénybe lépett, a német újságírók nem tudják garantálni forrásaiknak adataik bizalmas kezelését" - hangsúlyozta David Dadge, a bécsi központú Nemzetközi Sajtóintézet (IPI) igazgatója.  "Ez csorbítja a média képességét az oknyomozó riportok készítésére, és veszélyezteti Németország jó hírnevét. Remélem, hogy a bíróság felismeri ezt, és alkotmányellenesnek minősíti a jogszabályt jelenlegi formájában" - idézi az MTI-hez csütörtökön eljuttatott IPI-közlemény az intézmény igazgatóját. 

Michael Konken, a Német Újságírók Szövetségének elnöke is nyilatkozatot tett közzé, leszögezve benne, hogy a szóban forgó törvény "felelőtlen módon csorbítja a szerkesztői függetlenséget és a források védelmét".

Most nyújtanak be másodszor panaszt a karlsruhei alkotmánybírósághoz e törvény ellen. Egy német újságírónő, Bettina Winsemann egymaga kérte január 27-én az alkotmánybíráktól a törvény alkotmányellenes voltának megállapítását. A Bundestag (a német parlament alsóháza) több zöld képviselője hasonló panasz benyújtására készül - jelentette a német dpa hírügynökség, a zöld frakció köreiből származó értesülésre hivatkozva.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Tech

Lehallgatókat kapnának az internetes szolgáltatócégek

A brit kormány egy törvényrendelete szerint az internetes forgalmat a szolgáltatóknál elhelyezett adatgyűjtőkkel, a "fekete dobozokkal" kellene megfigyelni, hangzott el a belügyminisztérium és az internetszolgáltatók között hétfőn lezajlott megbeszélésen.

MTI Tech

A brit kormány megfigyelné a közösségi szájtokat

Emberi jogi szervezetek megütközését váltotta ki a brit kormány azon szándéka, hogy folyamatosan ellenőrzés és megfigyelés alatt tartanák a Facebookhoz hasonló közösségi oldalakat a "cyber-bűnözés" kordában tartása érdekében.

MTI Tech

Lehallgathatóvá tenné az EU az internetes telefonbeszélgetéseket

Közös erővel meg akarják fejteni az internetes telefonbeszélgetések kódjait európai uniós tagállamok bűnüldöző szervei, hogy lehallgathassák a bűnszervezetek tagjainak beszélgetéseit - közölték pénteken Hágában az EU igazságügyi együttműködési szervezetének, az Eurojustnak a székhelyén.

hvg.hu Tech

Lehallgatás: ha a kormány csinálja, már nem bűn?

Új törvényjavaslat kavarta fel Anglia életét. A kormány bejelentette: olyan kémrendszeren dolgoznak, amely minden brit állampolgár e-mailjeit, internethasználati szokásait és telefonbeszélgetéseit követi. A rendszer 12 milliárd fontba kerülne, a GCHQ lehallgatóközpont már egymilliárd fontot kapott is a kezdeti stádium finanszírozására.

Fókuszban

Lehallgatóink kérték

Vitát kezdeményezek arról, hogy a mindannyiunk által elkerülhetetlennek tartott szervezeti és politikai megújulásnak...

Több mint egy évre börtönbe küldték Joshua Wongot

Több mint egy évre börtönbe küldték Joshua Wongot

Mégis mekkora bravúrra lesz szükség Európa beoltásához koronavírus ellen?

Mégis mekkora bravúrra lesz szükség Európa beoltásához koronavírus ellen?

Sorra dőlnek meg a kormány jogi érvei európai szinten

Sorra dőlnek meg a kormány jogi érvei európai szinten