szerző:
MTI

A nemzetközi szélsőjobb szivárgott be Bolíviába Rózsa-Flores Eudardo vezetésével, aki Magyarországon toborzott, 17 fős zsoldos csoporttal jutott be tavaly szeptember és október között a dél-amerikai országba - jelentette csütörtökön az ABI bolíviai hírügynökség.

A hírügynökség a zsoldos csapatról szóló állítását nem fejtette ki, de a Página 12 című argentin újságra hivatkozva beszámolt arról is, hogy Rózsa-Floresnek kapcsolata volt az Argentínában csak "festett arcúaknak" (carapintadas) nevezett ottani szélsőjobboldali katonai csoporttal.

A lap úgy tudja, hogy a múlt csütörtökön Santa Cruzban lelőtt Rózsa-Flores április első napjaiban találkozott a városban egy bizonyos Jorge Mones Ruiz nevű argentinnal, a baloldali dél-amerikai kormányok ellen harcoló UnaAmérica nevű szélsőjobboldali szervezet képviselőjével. Mones Ruiz az argentin hadsereg bolíviai összekötőtisztje volt az 1980-as évek közepén, amikor mindkét országban katonai diktatúra volt, és előszeretettel dicsekszik jelenlegi és volt bolíviai "fegyvertársaival".

Az ABI idézett egy bolíviai elemzőt, aki szerint bár "usztasa kapcsolatokról" van szó, ebben az esetben mégsem a nemzetiségi vagy származási kapcsolatok a döntők, hanem a politikaiak. Az elemző úgy fogalmazott, hogy fasiszták léptek kapcsolatba fasisztákkal, függetlenül attól, hogy hol születtek, milyen nyelvet beszéltek és mi volt a vallásuk. Megjegyezte ugyanakkor, hogy "horvát származású fasiszták léptek kapcsolatba más fasisztákkal, akiknek valamilyen módon közük volt a Jugoszlávia szétesése utáni Horvátországhoz".  A kapcsolatrendszer a múlt század negyvenes éveinek második feléig nyúlik vissza, és legalább 1950-ig tartott, amikor is neves bolíviai személyiségek tartottak fenn kapcsolatot Ante Paveliccsel, az usztasa horvát bábállam vezetőjével - fűzte hozzá.  (Pavelics a háború után Argentínába szökött, ahol újjászervezte az emigráns usztasák mozgalmát,  és egy ideig Juan Perón argentin elnök biztonsági tanácsadója volt.) 

Alfredo Rada bolíviai belügyminiszter szerdán a Radio Erbolnak megerősítette, hogy a most felszámolt nemzetközi csoport két terrorista tagja még szökésben van, de abban bíznak, hogy egyikük hamarosan feladja magát. Rózsa-Flores nem magányos kalandorként érkezett, gazdasági és politikai támasza volt Bolíviában, és a nyomozás előrehaladtával előkerülnek azok a nevek, akik csoportját támogatták - állította. Anélkül, hogy bárkit is megnevezett volna, a miniszter olyan személyekről - köztük vállalkozókról - beszélt, akik készek bármire, hogy megvédjék korábbi előjogaikat és jelentős gazdasági érdekeiket.

Evo Morales elnök szerdán nem zárkózott el az elől, hogy a nemzetközi közösség is megvizsgálja azokat a bizonyítékokat, amelyeket a feltételezett terroristák megölésekor, illetve letartóztatásakor találtak. "Nincs félnivalónk, nem rejtegetünk semmit" - jelentette ki Morales, aki előző nap még azért bírálta Horvátországot, Magyarországot és Írországot, mert azok magyarázatot követeltek a történtekről. A spanyol hírügynökség megjegyezte, a magyar kormány nemcsak hivatalos tájékoztatást kért Bolíviától, hanem kételyeit is kifejezte a történtek hivatalos bolíviai változatát illetően. Az ajmara indián Morales - a megbízókra utalva – hozzátette, mivel ellenfeleinek nem sikerült demokratikus eszközökkel vagy a nép fellázításával "eltávolítani az indiánt" az elnökségből, most fegyveres felkelés kirobbantásával próbálkoznak.

A burkoltan meggyanúsított Santa Cruz-i politikai-gazdasági elit visszautasította a kormány vádjait, és nemzetközi vizsgálatot követel az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI), Spanyolország és Kolumbia képviselőinek közreműködésével.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
hvg.hu Itthon

Amikor Eduardo Rózsa-Flores a Fidesszel kacérkodott

A Bolíviában lelőtt magyar származású „kalandor”, Eduardo Rózsa-Flores 2006-ban a pásztói Fideszt erősítette „kulturális szervezőként”, pártkötődésével egy interjúban is kérkedett, az igazság azonban az, hogy rövid úton tovább állt arra, amerről jött: a radikálisabb szervezetek felé.

MTI Világ

Balázs: belpolitikai küzdelmek áldozatai lehettek Rózsa-Floresék

A külügyminiszter szerint nem lehet kizárni, hogy bolíviai belpolitikai küzdelmek áldozataivá váltak a csütörtökön megölt és elfogott magyarok. "Nem látjuk pontosan, hogy mennyiben használták őket eszköznek, mennyiben voltak céljai esetleges bolíviai belpolitikai manővereknek" - mondta Balázs Péter hétfőn Budapesten.

MTI Világ

Rózsa-Flores lelövése: konzuli, nem államközi ügy

Magyarország szerint a Bolíviában lelőtt és börtönbe került magyarok ügye továbbra is konzuli és nem államközi kérdés - hangsúlyozta a külügyi szóvivő. Szelestey Lajos ezt arra reagálva mondta, hogy a bolíviai elnök szerint Magyarország is terrorizmussal gyanúsított személyeket védelmez.

MTI Világ

Rózsa-Flores ügye: a bolíviaiak hallgatnak, Budapest kivár

Közös cellába került a csütörtöki bolíviai kommandósakció két túlélője: a magyar Tóásó Elődöt és a horvát származású Mario Tadicot a hétvégén szállították át egy biztonságosabb börtönbe - mondta a külügyi szóvivő hétfőn. Szelestey Lajos arról is beszélt: a magyar konzul és a kijelölt ügyvéd hétfő este újra meglátogatják Tóásó Elődöt a börtönben.

MTI Világ

Illegálisan utazott Bolíviába Rózsa Flores?

Parlamenti bizottság alakult Bolíviában kedden a feltételezett terrorista csoport ügyének kivizsgálására - jelentették be La Pazban kormánypárti és ellenzéki képviselők, miközben a bevándorlási hivatal egy olyan hírt adott ki, hogy Rózsa Flores Eduardo illegálisan lépett be az országba.

hvg.hu Világ

Pénzre volt szüksége Rózsa-Floresnek

Bolíviai utazása előtt banki kölcsönt vett fel és jelzáloggal terhelte szurdokpüspöki házát Eduardo Rózsa-Flores – tudta meg a hvg.hu. A másik lelőtt férfi, Magyarosi Árpád is kölcsönt kért.

MTI Világ

Eltemették Rózsa-Florest

A bolíviai Santa Cruzban előző nap hajnalban végrehajtott kommandóakció három külföldi halottja közül pénteken eltemették a magyar-bolíviai Rózsa-Flores Eduardót, míg két társa, Magyarosi Árpád és Dwyer Michael Martin holtteste egyelőre a sorsára vár – jelentette szombaton az El Deber című bolíviai lap online kiadása.

MTI Itthon

Santa Cruz védelmét szervezte Rózsa-Flores a tévés végrendelet szerint

Santa Cruz katonai védelmének megszervezésére utazott Bolíviába Rózsa-Flores Eduardo, akit április 16-án lőttek agyon a helyi rendőrök. A bolíviai-magyar-horvát állampolgárságú férfi erről egy tavaly rögzített interjúban beszélt, amelyet a Magyar Televízió kedden sugárzott.

Ezt észre fogja venni: megváltoznak a Windows 10-ben az ikonok

Ezt észre fogja venni: megváltoznak a Windows 10-ben az ikonok

Radar360: ezer euró fölött a német minimálnyugdíj, Hanauban terrorcselekmény történt

Radar360: ezer euró fölött a német minimálnyugdíj, Hanauban terrorcselekmény történt

Két szlovén megfertőződött koronavírussal

Két szlovén megfertőződött koronavírussal

Orosz Bernadett szerint támadója nem mond igazat

Orosz Bernadett szerint támadója nem mond igazat

Három ellenzéki frakcióból is támogatják a Székely Nemzeti Tanács kezdeményezését

Három ellenzéki frakcióból is támogatják a Székely Nemzeti Tanács kezdeményezését

Okos sebességváltók jöhetnek, amik a forgalmat és a GPS-t is figyelik

Okos sebességváltók jöhetnek, amik a forgalmat és a GPS-t is figyelik