szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Nem fog megoldódni az izraeli-palesztin konfliktus az iráni dosszié rendezése nélkül - jelentette ki egy lapinterjújában Avigdor Liberman izraeli külügyminiszter.

"Nem lehet megoldani a térség problémáit az iráni probléma megoldása nélkül" - mondta a miniszter a Jerusalem Post című, angol nyelvű napilapnak. "A palesztin kérdésekkel kell kezdenünk, mert érdekünk azok megoldása - folytatta Liberman. - De ne legyenek illúzióink: megegyezésre jutni a konfliktus beszüntetése céljából, hogy ne folyjon több vér, megszűnjön a terrorizmus (...) lehetetlen az iráni probléma kezelése nélkül."

A szélsőjobboldali politikus szerint - aki maga is egy ciszjordániai zsidó telepen él - a palesztinokkal folytatott tárgyalások "nem a megszállás, nem is a telepek vagy azok lakói miatt" jutottak zsákutcába. "E konfliktus gyökerei valóban igen mélyre nyúlnak. Úgy kezdődött, mint a többi nemzeti konfliktus. Ma már inkább vallási konfliktus, tekintve néhány irracionális elemet, például az al-Kaida befolyását." Véleménye szerint a Gázai övezetet uraló iszlámista Hamászt "meg kell fojtani".

Szíriát illetően Liberman azt hangoztatta, hogy "a jószándék semmi jele sem látható" a részükről. "Csak fenyegetőznek: ha nem vagytok készek tárgyalni, a fegyverek erejével vesszük vissza a Golánt." A Golán-fennsíkot 1967 júniusában szállta meg Izrael, majd 1981 decemberében bekebelezte. Izrael és Szíria tavaly török közvetítéssel tárgyalásokat kezdett, de azok december végén megszakadtak a Gázai övezetben indított izraeli offenzíva miatt.

Az interjú egésze kedden, az izraeli függetlenség napján jelenik meg.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Liberman kilépne az izraeli kormányból

Pártjának az izraeli kormánykoalícióból való kilépéssel fenyegetett vasárnap Avigdor Liberman, a szélsőjobboldali Iszrael Beiteinu vezetője arra az esetre, ha a közeljövőben tartandó izraeli-palesztin tárgyalásokon napirendre kerülnek a konfliktus legégetőbb kérdései.

MTI Világ

Izrael: Kadima-Likud 29-28, Liberman a mérleg nyelve

Cipi Livni jobbközép Kadima pártja szoros versenyben, mindössze egy képviselői hellyel megelőzte a Benjámin Netanjahu irányította jobboldali Likudot az izraeli parlamenti választásokon - derült ki a szavazatok 99 százalékos feldolgozottsága alapján.

Az ereszcsatornák felhasználási módjairól adnak jó tanácsokat Bálint gazda Facebook-oldalán

Az ereszcsatornák felhasználási módjairól adnak jó tanácsokat Bálint gazda Facebook-oldalán

Vannak építőipari szakemberek, akik 2021-re már nem is tudnak munkát vállalni

Vannak építőipari szakemberek, akik 2021-re már nem is tudnak munkát vállalni

Motorosok új találmánya sok másik motoros életét mentheti meg

Motorosok új találmánya sok másik motoros életét mentheti meg