szerző:
MTI

A terrorizmussal gyanúsított személyek emberi jogainak tiszteletben tartására szólították fel a bolíviai kormányt, illetve az ügyészséget jogvédők és az ellenzék.

Csütörtöki bolíviai napilapok beszámolója szerint felháborodásukat azok a visszaélések váltották ki, amelyek a Rózsa Flores Eduardo vezette állítólagos terrorista sejt megsemmisítése során történtek és azóta is történnek az országban.

Rolando Villena püspök, a Bolíviai emberi Jogok Állandó Közgyűlésének elnöke utalt az üggyel kapcsolatban kedd este Santa Cruzban letartóztatott két személyre. A szélsőjobboldali Santa Cruz-i Ifjúsági Unióval (UJC) is kapcsolatba hozott Alcides Mendoza Mafavít (más forrás szerint Malavit) és Carlos Gueber Brunót bekötött szemmel és megbilincselve két furgonnal szállították el a várostól 900 kilométerre fekvő La Pazba, ahol szerda délután több órán keresztül hallgatták ki őket az ügyészségen.

A püspök hangsúlyozta, hogy ezek a dolgok nyilvánvalóan sértik az állampolgárok alkotmányos jogait, s a kormány még mindig nem a kellő óvatossággal jár el ebben a kérdésben. Rielma Mencias, a nép ügyvédje csütörtökön találkozik Mendozával és Gueberrel, hogy megismerje őrizetbe vételük körülményeit. Mencias úgy tudja, hogy egyikőjük esetében nem is adott ki letartóztatási parancsot az illetékes hatóság, megsértve ezzel jogait. Ernestina Vidal, egy emberjogi ügyekben is járatos Santa Cruz-i ügyvéd szerint a kormány "nyakló nélkül gyakorolja hatalmát", amikor figyelmen kívül hagyja a területi illetékesség elvét.

A szállítás durva körülményei kínos helyzetbe hozták a kormányt, amely magyarázatot követel a rendőrségtől. Alfredo Rada, a kormányzati ügyek miniszter közölte, hogy "nem tűnnek helyesnek" az őrizetbe vételek körülményei, és tájékoztatást kért arról, hogy miért kellett bilincsben és bekötött szemmel szállítani a két gyanúsítottat.

Róger Pinto és Jorge Aguilera ellenzéki szenátorok azzal vádolták Evo Morales kormányát, hogy az állami terrorizmus mellett döntött az ellenzék megfélemlítésének és felszámolásának céljából. Pinto szerint a kormány sikerrel utánozza a Kubában és a volt Szovjetunióban alkalmazott terrorpolitikát, amelyet bármely máskéntgondolkodó ellen bevetnek, és hazaárulóként tömlöcbe vetnek.

Óscar Ortiz, a szenátus ellenzéki elnöke felszólította a kormányt, hogy tartsa tiszteletben az őrizetbe vett személyek emberi jogait. A kormány ugyanazt a hibát követi el, és ezek a hibák bűncselekményekké alakulhatnak - mondta.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
MTI Világ

Bolívia napokon belül panaszt emel Kepes ellen

A bolíviai kormány két napon belül panaszt emel Kepes András magyar újságíró ellen, mert elhallgatta a Rózsa Flores Eduardóval tavaly ősszel készített interjú részleteit - közölte Juan Ramón Quintana, a kormányzati ügyek minisztere helyi idő szerint hétfőn este.

MTI Világ

Bolíviai kommandósakció: Románia is aggódik

A Bolíviában letartóztatott Tóásó Előd román-magyar kettős állampolgár elhárította a román konzuli segítséget, írásban is megerősítetve, hogy csak Magyarország támogatását igényli - derül ki a román külügyminisztérium közleményéből.

MTI Világ

Bolívia: Tóásót megverték, a tolmács nem tud magyarul

Kétségei vannak Józsa Mátyás nagykövetnek bolíviai sajtójelentések szerint, hogy helyesen fordították-e le spanyol nyelvre a Kepes András által Rózsa Flores Eduardóval. A bolíviai hatóságok még nem adtak át hivatalos dokumentumokat Magyarország tájékoztatására az állítólagos terroristák ügyében. Az ügyvéd szerint Tóásó Elődöt bántalmazták, tolmácsa magyarul sem tud.

MTI Világ

Három embert is köröznek a bolíviai csoportból

A bolíviai parlamenti vizsgálóbizottság egyik tagja, Bernardo Montenegro azt nyilatkozta a sajtónak, hogy a terrorista bandaként üldözött csoportnak nyolc tagja volt, aki közül három még szökésben van.

Ezer "idejétmúlt" embert rúgnak ki a francia közszolgálati médiából, máshol is karcsúsít Macron

Ezer "idejétmúlt" embert rúgnak ki a francia közszolgálati médiából, máshol is karcsúsít Macron

400 embert küld el és fizetést emel a Magyar Telekom

400 embert küld el és fizetést emel a Magyar Telekom

Ez borzasztóóó – 25 éves az Apa kocsit hajt

Ez borzasztóóó – 25 éves az Apa kocsit hajt

Botka: Szeged nemet mond a rabszolgatörvényre

Botka: Szeged nemet mond a rabszolgatörvényre

Amíg ezt nem kapcsolja ki a Windowsban, a rendszer elküldi a Microsoftnak, hogy mikor mit csinált

Amíg ezt nem kapcsolja ki a Windowsban, a rendszer elküldi a Microsoftnak, hogy mikor mit csinált

A MÚOSZ segít, hogy Orbán betarthassa az ígéretét

A MÚOSZ segít, hogy Orbán betarthassa az ígéretét