szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Megváltoztatta házszabályát szerdán az Európai Parlament (EP), és ezzel elhárította azt a veszélyt, hogy az új összetételű testület első ülésén - az új tisztségviselők megválasztásáig - korelnökként a szélsőjobboldali Jean-Marie Le Pen elnököljön.

A francia politikus többször hangoztatta, hogy a holokausztot és a gázkamrákat csupán a második világháború részletkérdésének tartja. Ha egyéb radikálisan jobboldali, idegengyűlölő megnyilvánulásai nem is, ez a kijelentése elég volt ahhoz, hogy hatalmas felháborodást váltson ki az EP padsoraiban minden demokratikus meggyőződésű frakcióban.

E felháborodás aggodalommá vált, amikor fölmerült: nagyon könnyen elképzelhető, hogy a június 4. és 7. között tartandó EP-választások nyomán Le Pen lesz a legidősebb politikus, akit képviselővé választanak. Márpedig az új összetételű parlament első ülését - az eddigi házszabály értelmében - az új tisztségviselők megválasztásáig a korelnök vezeti.

Le Pen EP-elnöklésének elkerülése érdekében most, a strasbourgi plenáris ülésen megváltoztatták a házszabályt: a módosítás értelmében nem a legidősebb képviselő látja majd el az átmeneti elnöklési teendőket, hanem az előző EP elnöke. Ha ő nem lenne képviselő az új parlamentben, akkor a távozó alelnökök következnének, de ha köztük sem akadna olyan, aki bejut az új Európai Parlamentbe, akkor a leghosszabb ideje EP-képviselői tisztséget betöltő politikus látja majd el az átmeneti elnöklést.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Le Pen a "pusztító ultraliberalizmus" elleni programot hirdetett

A hagyományosnak számító radikális program mellett a "pusztító ultraliberalizmus" ellen 90 milliárd eurós szociális kormányprogramot vázolt fel vasárnap Marine Le Pen, a francia szélsőjobboldali Nemzeti Front (FN) alelnöke, aki apja, a pártelnök Jean-Marie Le Pen elnökválasztási kampányát irányítja.

MTI Világ

Le Pen bevándorló-ivadéknak nevezte Sarkozyt

Nicolas Sarkozy, a francia Népi Mozgalom Uniója (UMP) elnökjelöltje, volt belügyminiszter provokációnak nevezte kedden, hogy szélsőjobboldali elnökjelölt-vetélytársa, Jean-Marie Le Pen célzást tett külföldi származására.

MTI Világ

Le Pen elnökválasztási tippje: mindenki maradjon otthon

Jean-Marie Le Pen, a francia szélsőjobboldali Nemzeti Front elnöke "masszív távolmaradásra" kérte választóit a francia elnökválasztás második fordulójában, amelyben Nicolas Sarkozy konzervatív és Ségolene Royal szocialista jelölt mérkőzhet meg az államfői posztért.

MTI Kult

Marine Le Pen új könyvében csodálja apját

Életrajzi kötetet jelentetett meg Jean-Marie Le Pen szélsőjobbos pártvezér Marine nevű lánya, a Nemzeti Front (FN) alelnöke. A francia sajtó kommentárjai szerint a mű a szélsőjobboldali párt politikájának szélesebb körű elfogadtatására és a pártelnökség átvételének előkészítésére született.

MTI Világ

Le Pen: „nem vagyok rasszista”

Tagadta maga és pártja rasszista mivoltát szombaton Londonban megjelent nyilatkozatában Jean-Marie Le Pen, a francia Nemzeti Front vezetője, aki szerint ezt a jelzőt "a kommunisták" aggatták rá.

MTI Világ

Le Pen nézetei egyre nyerőbbek

A franciáknak csak 39 százaléka véli úgy, hogy elfogadhatatlanok Jean-Marie Le Pen, a szélsőjobboldali Nemzeti Front (FN) elnökének Franciaország súlyos problémáit érintő megszólalásai – derült ki egy kutatásból.

MTI Világ

Le Pen a zsidóknál kampányol

Jean-Marie Le Pen, a francia szélsőjobboldali Nemzeti Front (FN) vezetője a Maariv című izraeli napilap mai számában megjelent interjúban arra kérte a franciaországi zsidókat, hogy szavazzanak rá a francia elnökválasztások vasárnapi első fordulójában.