szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Egy éve lépett hivatalba Dmitrij Medvegyev orosz államfő, akit előde, Vlagyimir Putyin választott ki a tisztségre, s a csütörtöki orosz lapkommentárok egyetértenek abban, hogy az eltelt idő alatt az elnök azon volt, hogy folytassa Putyin kurzusát és ezen belül meghatározza saját politikai stílusát. Ugyanakkor a napi sajtó egyetlen írása sem szólt arról, hogy Medvegyevtől eredetileg némi liberalizálást vártak, s hogy e várakozások teljesültek-e.

A Kommerszant című lap szerint Medvegyev mindkét téren sikerrel járt. Javaslatára több vonatkozásban módosították az alkotmányt, több száz személyi döntést hozott, számos nagy horderejű belpolitikai tervet kezdeményezett, és 26 országot keresett fel - írta a lap. Rámutatott azonban: bármit tervezett is hivatalba lépésekor, közbeszólt a valóság: a Dél-Oszétia körüli augusztusi orosz-grúz konfliktus, valamint szeptember óta a gazdasági válság.

Noha mindez alig változtatott az elnök népszerűségén, az elődjével való hagyományos összehasonlításban elmarad Putyin mögött. Röviddel hivatalba lépésük után mindketten változtatásokat hajtottak végre a politikai rendszerben. Putyin kilenc szövetségi körzetet alakított ki, s mindegyikbe kinevezte saját teljhatalmú megbízottját, továbbá megváltoztatta a felsőház kialakításának rendjét, kiszűrve a testületből a régiók képviselőit, s megváltoztatva ezzel a központ és a régiók közötti egyensúlyt. Medvegyev politikai és alkotmányos reformba kezdett, amelynek célja a politikai rendszer erősítése. E reformok ugyan jelentős változásokat nem hoztak, de a Kommerszant szerint a Putyin vezette Egységes Oroszország Párt nyert velük.

Putyin a saját elnöksége kezdetén rövid idő alatt teljesen átalakította a fegyveres testületek vezetését, míg hasonló szintű változtatást Medvegyev még nem hozott. Igaz, a jelölése utáni napon bejelentette: Putyint nevezi ki kormányfőnek, hogy megőrizze a Putyin által elnökként kialakított "csapat" cselekvőképességét és folytassa elődje kurzusát. Azzal, hogy elkötelezte magát a "csapat" megőrzése mellett - amelyhez maga is tartozott -, és vállalta a kurzus folytatását - amelynek kialakításában ma is részt vett -, gyakorlatilag kijelölte önállósága határait - írta a lap.

A Vedomosztyi című lap főleg azt elemezte, hogy Medvegyevnek mindeddig nem sikerült elhatárolni Putyintól saját befolyási övezetét. A jelek szerint Oroszországban olyan rendszer alakult ki, amelyben a legfontosabb döntések csak a két első személy egyetértésével születhetnek meg - írta a lap. Ugyanakkor például a bírósági reformot Putyin teljesen Medvegyevre hagyta, aki sikereket is elért már, főleg a gazdasági bíróságok terén. Mindent egybevetve a lap sikeresnek minősítette a "tandemet".

Az Izvesztyija arra emlékeztetett, hogy eleinte mind Putyinnak, mind Medvegyevnek gyors távozást jósoltak, s mindkettőt "technikai" utódnak tekintették, de a prognózisok egyik esetben sem váltak be.

A Rosszijszkaja Gazeta című hivatalos lap szerint a közmondásos pohár nem üres félig, de nincs is félig tele: az elnök eddigi lépései még csak afféle célzások a majdan várható eseményekre, a szabályokkal való játékról a szabályok szerinti játékra való tényleges áttérésre. Vagyis a pohár negyedig van tele, amikor mandátuma jelentős része még az elnök előtt áll - vélte a kommentár.

Végül minden lap kiemelte, hogy Medvegyev szenvedélyes internet-felhasználó, s a világhálón elnökként is megjelent bloggal és közösséggel, s mindkettő működésében személyesen is igyekszik részt venni.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Tovább közlekednek a metrók hétvégenként

Tovább közlekednek a metrók hétvégenként

A győzteseknél jobban járt a zsűri Rogánék fotópályázatán

A győzteseknél jobban járt a zsűri Rogánék fotópályázatán

Egy autó gyártásához annyi energiát használnak Kecskeméten, mint amennyi egy csokiban van

Egy autó gyártásához annyi energiát használnak Kecskeméten, mint amennyi egy csokiban van