szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Chicagóban ebben a tanévben 36 iskolás gyereket gyilkoltak meg. Az Illinois állambeli város már New Yorknál és Los Angelesnél is veszélyesebb az amerikai fiatalok számára - írta a The Washington Times.

A 2016-os olimpia megrendezésére pályázó és még a Barack Obama volt illinoisi szenátor elnökké választásának fényében sütkérező szövetségi államban harmadik éve minden tanévben tíznél több iskolást ölnek meg. Dexter Voisin, a University of Chicago kutatója szerint a város lakói szinte érzéketlenné váltak a szörnyű statisztikákat olvasva.

A legutóbbi áldozat a 15 éves Alex Arellano volt, akit május 1-jén gyilkosai üldözőbe vették, baseball ütőkkel verték, kocsival elütötték, majd rálőttek és megégették. Holttestét néhány nappal azután találták meg, hogy a fiú eltűnt szülei házából a város déli oldalán. A nyomozók szerint a gyerek feltételezhetően bandaháború áldozata lett.

A gyilkosságok csak a jéghegy csúcsát jelentik - mutatott rá Voisin professzor, aki szerint a nem halálos kimenetelű sebesüléssel járó erőszakos cselekmények száma csaknem százszorosa azoknak, amikor valaki életét veszti. Kifejtette, hogy minden egyes meggyilkolt gyerekre 100 olyan fiatal jut, aki tanúja egy gyilkosságnak vagy megsebesül a rabló-garázdálkodó alvilági csoportok akciói miatt. Sok esetről a hatóságok nem is szereznek tudomást.

A kutató adatai szerint a fekete bőrű fiatalok kétszer nagyobb eséllyel buknak meg vagy maradnak ki az iskolából, mint fehér társaik, és 8-10-szer gyakrabban válnak gyilkosságok áldozataivá.

Chicagóban több non-profit segélyprogram működik azokban a rendkívül szegény negyedekben, ahol a bűnbandák, a drog és a fegyverek jelentik a mindennapokat. Oktatási, támogatási és utazási programokat szerveznek a nehéz sorsú gyerekeknek. Azt igyekeznek megmutatni nekik, hogy nem az erőszak vezet a sikerhez, jóllehet sok gyerek számára a siker példaképe a nagy kocsikkal, menő cuccokban járó helyi drogkereskedő.

A fiatalok elleni erőszak visszaszorítása a chicagói rendőrség fő törekvései közé tartozik. Áprilisban bejelentették a Txt2Tip elnevezésű programnak a kiterjesztését, amelyben az iskolás korú gyerekek névtelen e-mail üzenetet küldhetnek, ha erőszakot látnak. Az eddig kísérleti jelleggel 10 iskolában működtetett programot az egész városban bevezetik.

A rendőrség ezenkívül szigorúan be kívánja tartatni azt a kijárási tilalmat, hogy a 16 éves vagy annál fiatalabb gyerekek vasárnaptól csütörtökig este 10 óra, pénteken és szombaton pedig este 11 óra után nem tartózkodhatnak az utcákon.

A rendfenntartó erők az utóbbi hetekben a harmadik olyan gyorsreagálású akciócsoportot hozták létre, amelynek célja az erőszakos esetekre való késlekedés nélküli válaszadás. Abban a két kerületben, ahol már ilyen csoport működik, 30 százalékkal csökkent a gyilkossági arány.

A riasztó iskolai erőszakos bűncselekmények száma az utóbbi időben visszaesett, részben azért, mert az iskolai campusokban és azok környékén betiltották a fegyvereket, részben pedig mert az iskolákat kamerákkal és fémdetektorokkal látták el, és több biztonsági őrt is alkalmaznak. Az előző tanévben a 27 iskolásgyilkosság mindegyikét a campusokon kívül követték el.

A rendőrség egy körzetben "megbocsátó szemináriumot" finanszírozott, amelyen azt tanították a helyi felnőtteknek, hogy a bosszú kultúrája fokozza a fiatalok közötti erőszakot. Együttműködést alakítottak ki lelkészekkel is, akik szerint miután az erő alkalmazása nem járt eredménnyel az erőszak csökkentésében, az emberek szívére és eszére hatás talán segíthet.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Demokrata győzelem Chicagóban

Az amerikai Demokrata Párt elhalászott egy fontos kongresszusi képviselői helyet a republikánusoktól egy időközi választáson Chicagóban: a demokraták a novemberi elnökválasztásra nézve üzenet értékűnek tartják a győzelmet.

MTI Világ

Mészárlás egy chicagói középiskola előtt

Legalább öt embert lőttek meg pénteken egy chicagói középiskola előtt. Hármat súlyos, kettőt életveszélyes állapotban szállítottak kórházba - közölte a városi tűzoltóság szóvivője. A rendőrség alvilági leszámolást gyanít.

MTI Világ

Pénteken 13-án fogták el a chicagói keresztapát

Szakállt növesztett, haját válláig hagyta nőni, és meg is hízott a kilenc hónapja bujkáló Joey "a Bohóc" Lombardo chicagói keresztapa, az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) ügynökeit azonban így is a nyomára bukkantak.

Publicus: A Fidesz-szavazók negyede nem elégedett a kormány gazdasági intézkedéseivel a járvány alatt

Publicus: A Fidesz-szavazók negyede nem elégedett a kormány gazdasági intézkedéseivel a járvány alatt

Elek István: Az ellenzéki ajánlat, 4. rész

Elek István: Az ellenzéki ajánlat, 4. rész

Radar360: Kedvezőtlen járványügyi előrejelzés itthon, a britek már kocsmázhatnak

Radar360: Kedvezőtlen járványügyi előrejelzés itthon, a britek már kocsmázhatnak