szerző:
MTI

A Srí Lanka-i tamil lázadók gyakorlatilag elismerték vereségüket, és bejelentették vasárnap, hogy a polgári lakosság védelme érdekében leteszik a fegyvert.

A lázadók egyik szóvivőjének közleménye szerint a Tamil Eelam Felszabadító Tigrisei (LTTE) szervezetnek nem maradt más választása, mint hogy abbahagyja a harcot, ha nem akarja, hogy a kormányhadsereg folytassa támadását, és annak újabb civilek essenek áldozatul. Felszólította a kormányt, hogy kezdjen velük béketárgyalásokat. A tamil lázadók honlapja, a TamilNet azt idézte a szóvivőtől, Szelvaradzsa Patmanatantól, hogy a harcok "keserves véget értek".
   
Egy katonai forrás szerint feltehetőleg megtalálták az LTTE vezetőjének, Vellupillai Prabhakarannak a holttestét. A holttest azonosítása még folyik.
   
Udaja Nanajakkara katonai szóvivő néhány órával korábban közölte, hogy a végharcban a hadsereg katonái megöltek legkevesebb hetven lázadót, akik polgári ruhába öltözve megpróbáltak kimenekülni a hadsereg szűkülő ostromgyűrűjéből. Beszámolója szerint a bekerített lázadók hagyományaikhoz híven öngyilkosságot követtek el, mintsem hogy megadják magukat, s robbanóanyaggal a testükön rohantak a katonák elé. Elmondta, hogy a hadsereg kiszabadított minden olyan polgári lakost, akit a lázadók élő pajzsként tartottak fogva. Csütörtök óta több mint 50 ezer civilt menekítettek ki - állította.  
   
Szombaton arról érkeztek jelentések a térségből, hogy a hadsereg a lázadók utolsó fegyveres csoportjait elzárták a tengerparttól, és alig egy négyzetkilométer nagyságú területre szorították be. Mahinda Radzsapaksze államfő pedig bejelentette aznap: véget ért a negyedszázada tartó polgárháború, a hadsereg szétzúzta a tamil lázadók katonai szervezetét. Srí Lanka városainak utcáin több ezer ember ünnepelte a háború végét vasárnap.
   
Az ENSZ szerint január 20-a és május 7-e között hétezer polgári személy halt meg a harcokban, és további 16 ezer megsebesült. Azóta pedig több mint ezer ember civil vesztette életét aknatámadásokban - közölték Srí Lanka-i egészségügyi illetékesek. Jogvédő szervezetek és külföldi kormányok a kormányhadsereg számlájára írják ez utóbbi áldozatokat. A hadsereg tagadja, hogy gránátvetőket használt volna a szóban forgó területeken.

XVI. Benedek pápa a Srí Lanka-i polgári lakosság megoltalmazására, békére szólított fel vasárnapi Regina coeli imádságában. A katolikus egyházfő a Szent Péter téren összegyűlt hívők előtt az ENSZ Biztonsági Tanácsának felhívásához csatlakozott, s egyben kérte a Srí Lanka-i harcoló feleket, hogy tegyék lehetővé a polgári lakosság evakuálását a harcok sújtotta övezetből. XVI. Benedek felkérte a humanitárius szervezeteket, s elsősorban a katolikus segélyszolgálatokat, hogy tegyenek meg mindent a menekültek sürgős élelmiszer- és gyógyszerigényeinek teljesítése érdekében. 

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
MTI Világ

Több mint 150 tamil lázadót ölt meg a hadsereg

Több mint százötven tamil lázadó vesztette életét a Srí Lanka-i hadsereggel vívott heves harcokban pénteken az ország északkeleti részén - közölte a Srí Lanka-i védelmi minisztérium. A súlyos veszteség nyomán a tamilok leállították offenzívájukat.

MTI Világ

Tamil lázadás Srí Lankán

Hetvennyolcan vesztették életüket vasárnap Srí Lankán a hadsereg és a tamil szakadárok újabb összecsapásaiban.

Így zajlik a süketek párbeszéde a Brexitről

Így zajlik a süketek párbeszéde a Brexitről

Kivezették és leteperték a saját koncertjéről az énekest (videó)

Kivezették és leteperték a saját koncertjéről az énekest (videó)

400 millió Office-felhasználó adata volt veszélyben egy hónapokon át nyitva álló kiskapu miatt

400 millió Office-felhasználó adata volt veszélyben egy hónapokon át nyitva álló kiskapu miatt

Rendesen átalakítják az európai kézilabdakupákat

Rendesen átalakítják az európai kézilabdakupákat

Kemény legény: 30 millió forint a legdrágább eladó hazai Hummer

Kemény legény: 30 millió forint a legdrágább eladó hazai Hummer

Hamarosan újra a jár a villamos a Fiumei úton

Hamarosan újra a jár a villamos a Fiumei úton