szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Hat erdélyi megyében is a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) neve alatt futó Magyar Összefogás listája végzett az első helyen, országosan 8,9 százalékot kapott.

Az RMDSZ és az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) jelöltjei a többségében magyarok által lakott székelyföldi megyékben aratták a legnagyobb arányú győzelmet, hiszen ezúttal Székelyföldön nem volt magyar-magyar verseny, csak a román pártokkal kellett "birokra kelniük" a magyar jelölteknek. 
    
Hargita megyében az Magyar Összefogás listájára szavazott az urnák előtt megjelent választók 89,4 százaléka, ami 97 164 voksot jelent. Kovászna megyében 82,4 százalékos eredményt értek el a magyar jelöltek, 53 315 voksot szereztek. Az összefogás listája Kovásznában 1196-tal több szavazatot gyűjtött, mint a 2007-es romániai EP-választáson Tőkés László és az RMDSZ együttvéve, amikor egymás ellenében indultak. 
    
Maros megyében is nagyarányú magyar győzelem született. Az urnákhoz járult szavazók voksának 49,3 százalékát gyűjtötték be az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) és az RMDSZ jelöltjei, ami 74 516 szavazatot jelent. Szatmár megyében is a Magyar Összefogás listája nyerte a választásokat, hiszen az RMDSZ égisze alatt benevezett jelöltek összegyűjtötték a voksok 39,72 százalékát. Bihar megyében szintén a magyar jelöltek listája végzett az élen: 27,41 százalékot (35 311 szavazat) értek el. 
    
Szilágy megyében is magyar győzelem született, az összefogás listájának jelöltjei megszerezték a szavazatok 29,55 százalékát (22 116 voks). Kolozs megyében a magyar jelöltek a második helyen végeztek 22,51 százalékos eredménnyel.
    
A szavazatok teljes feldolgozása után az RMDSZ nevén bejegyzett lista 431 739 voksot kapott 27,67 százalékos országos részvétel mellett. 2007-ben az RMDSZ és a független Tőkés László együttvéve 459 462 szavazatot kapott, akkor 29,46 százalékos volt a részvétel.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Publicus: csak a Jobbik erősödött, meg az összefogás

Publicus: csak a Jobbik erősödött, meg az összefogás

Véradások maradnak el a lezárások miatt, alig találnak már donort

Véradások maradnak el a lezárások miatt, alig találnak már donort

Miért gyakoribb a válás a lányos szülőknél?

Miért gyakoribb a válás a lányos szülőknél?