szerző:
MTI

Az Európai Parlament elnöke, Hans-Gert Pöttering annak a reménynek adott hangot, hogy a szélsőjobboldal nem képes majd önálló frakciót alakítani a testületben.


Hans-Gert Pöttering hétfői - Angela Merkel kancellárral közösen tartott - berlini sajtóértekezletén sajnálkozásának adott hangot a szélsőjobb előretörése miatt, ugyanakkor úgy vélte, hogy képviselőiknek nem sikerül önálló frakciót létrehozni. "A magam részéről meglehetősen kételkedem ebben" - fogalmazott az elnök, aki annak jelentőségét emelte ki, hogy az Európai Parlamentben változatlanul meghatározó többségben vannak az Európa-barát erők. Az euroszkeptikus képviselőket ugyanakkor arra szólította fel, hogy ne akadályozzák a parlament munkáját.
    
A német konzervatív politikus - aki a kereszténydemokrata unió (CDU) választási listáját vezette - elégedetten nyugtázta, hogy a néppárti frakció továbbra is a legerősebb parlamenti csoport, sőt növelte fölényét a szocialista pártok csoportjával szemben. 
    
Pöttering - Merkel kancellárral együtt - megerősítette, hogy a jobboldali pártokat tömörítő néppárti frakció José Manuel Barrosót jelöli ismét az Európai Bizottság elnöki tisztségére.
    
A Financial Times Deutschland című napilap választási szakértője egy sajtóbeszélgetés keretében rendkívül rossz hírnek nevezte, hogy Európa több országában - köztük Magyarországon, Szlovákiában, Dániában és Hollandiában  előretörtek a szélsőjobboldali, illetve Európa-ellenes erők. Úgy vélekedett, hogy mindez súlyos csapás azon pártok számára, amelyek az Európai Unió tagállamaiban immár szilárd alapokkal rendelkeznek. Wolfgang Schmied szerint előretörésük mindenekelőtt a nemzeti támogatottságot tükrözi.
    
A szakértő Pötteringnél  borúlátóbban nyilatkozott a szélsőjobboldal várható európai parlamenti szerepléséről. Aggodalmának adott hangot amiatt, hogy a következő parlamentben egy olyan képviselőkből álló, nagyobb csoport foglal majd helyet, akiktől - szavai szerint - távol áll a konstruktivitás, és a hagyományos pártok képtelenek lesznek "kordában tartani" őket.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
MTI Világ

ZDF: a szélsőjobboldal előretörése Európa szégyene

Európa és egyidejűleg a nagy néppártok szégyenének nevezte a ZDF német közszolgálati televízió vasárnap késő esti kommentárjában a szélsőjobboldali, illetve Európai Unió-ellenes pártok előretörését Európa több országában.

MTI Világ

Le Monde: populizmus és érdektelenség Kelet-Európában

A 2004-ben és azóta csatlakozott tagállamokban a gazdasági válság elfeledtette, hogy mit nyertek ezek az országok az uniós csatlakozással, s a nemzet védelmének populista gondolata erősödött meg az európai parlamenti választáson - írta hétfő délután megjelent számában a Le Monde című francia napilap.

Mexikói rendőrökkel csaptak össze az Amerikába tartó hondurasi menekültek

Mexikói rendőrökkel csaptak össze az Amerikába tartó hondurasi menekültek

Háromezer embert küldenek el a központi közigazgatásból

Háromezer embert küldenek el a központi közigazgatásból

Merkel bekeményít: itt az első pofon a szaúdi újságíró halála ügyében

Merkel bekeményít: itt az első pofon a szaúdi újságíró halála ügyében

Skorpiócsípés: teszten a legkülönlegesebb kis Abarth Fiat

Skorpiócsípés: teszten a legkülönlegesebb kis Abarth Fiat

Teszten a friss androidos telefon, melybe végre gyönyörű képernyőt tett a Sony

Teszten a friss androidos telefon, melybe végre gyönyörű képernyőt tett a Sony

Segít a telefonnyomkodás abban, hogy megtanuljon olvasni a gyerek?

Segít a telefonnyomkodás abban, hogy megtanuljon olvasni a gyerek?