szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Híd néven új párt megalakulását jelentette be kedden Pozsonyban Bugár Béla azoknak a képviselőknek a nevében, akik a napokban kiléptek a Magyar Koalíció Pártjából, mert nem értenek egyet a vezetés politikai stílusával.

Bugár Béla a sajtóértekezleten elmondta: az új pártot magyarok, az MKP volt ismert személyiségei alapítják, de soraikba bármelyik szlovák állampolgár beléphet. A Hídnak mindenképpen lesz "kisebbségi programja" - húzta alá Bugár. Szerinte a mostani bejelentésnél fontosabb lesz a "második lépés", amikor meg kell szerezni a pártalapításhoz szükséges 10 ezer támogatói aláírást, el kell készíteni a programot, megszervezni az alakuló ülést és megválasztani a párt vezető szerveit.

Az új párt hivatalos neve Híd-Most, Együttműködés Pártja - Strana spolupráce, s jobbközép politikai irányvonalat kíván követni. A sajtótájékoztatón Bugáron kívül Simon Zsolt, Gál Gábor, Bastrnák Tibor, A. Nagy László és Vörös Péter is jelen voltak. A Híd alapelveit az együttműködés, a tisztesség, a nyitottság, a bizalom és a felelősség jelentik. Az új párt színe a narancssárga. Kérdésre válaszolva Bugár megjegyezte: ez nem függ össze azzal, hogy a Fidesznek is ez a színe.

A párt alapítói szeretnék megmutatni, hogy "bármelyikünk nemzetisége nem lehet akadálya annak bizonyítására, hogy mi, tehát magyarok és szlovákok, együtt tudunk működni" - jelentette ki Bugár, aki hosszú éveken keresztül az MKP elnöke volt. Példaként az egyre növekvő számú dél-szlovákiai vegyes házasságot hozta fel, ahol a partnerek bizonyítják, hogy a magyarok és a szlovákok együtt tudnak működni.

Saját és társai kilépését az MKP-ból Bugár azzal indokolta, hogy Csáky Pál pártelnök és a pártvezetés általában nem volt hajlandó meghallgatni a kisebbségi véleményt, s véleménye szerint nem is akart megegyezni a belső ellenzékkel. A Csáky vezette MKP-nek "nincs közérthető programja, nincs jövőképe, nem tudja véleményét érthetően megjeleníteni, veszít politikai súlyából, elszigetelődik, magába zárkózik" - jelentette ki Bugár. Hozzátette: "Ez az MKP már nem az a párt, amelyet 1998-ban alapítottunk." Úgy vélte, hogy az MKP-ben bizalmi válság van

A Híd alternatívát akar kínálni az MKP-vel és a többi párttal szemben a választóknak - mondta Bugár. Ugyanakkor aláhúzta, hogy "a szlovák pártoknak nincs kisebbségi programjuk". Jelezte, hogy az új párt iránt szlovák értelmiségiek is érdeklődnek, de neveket nem volt hajlandó elárulni.

Az MKP-Híd viszonyt firtató kérdésekre válaszolva Bugár úgy fogalmazott, hogy az MKP nem ellenség, de politikai ellenfél lesz, mint a többi működő parlamenti párt. Úgy véli: alaptalan az az aggodalom, hogy két magyar párt vetélkedése esetén a szlovákiai magyarok parlamenti képviselet nélkül maradhatnak. A politikus kifejtette: az MKP 1998-ban három magyar pártból alakult, kemény viták voltak, de mindig meg tudtak egyezni. Az ilyen megegyezésekre természetesen a jövőben is lehetőség van. A Magyar Koalíció Pártjának vezetése kedden délután tart sajtótájékoztatót Pozsonyban.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!