szerző:
MTI

Kemény magyar-magyar vitákat vár a szlovákiai sajtó azt követően, hogy Híd néven új párt létrehozását jelentette be Bugár Béla, a Magyar Koalíció Pártjának volt elnöke.

"Amin áll vagy bukik az MKP és/vagy a Híd sikere, az nem is a pártprogram lesz, hiszen mindketten jobbközépre pozícionálják magukat, hanem a politizálási stílus. Kit képesek és milyen hangon, netán nyelven megszólítani? Mivel a Híd valamiféle szlovák–magyar párttá alakulna, potenciálisan több választót tud megszólítani, mint az MKP. De ugyanez lehet a veszte is: nem tudja megszólítani sem a magyarokat, sem a szlovákokat, hiszen nem egy tanulmány készült már arról, hogy a nemzetiségi átszavazás Szlovákiában nem igazán működik. Ezért talán elsietett volt a szlovák–magyar párt alakulásának bejelentése, hiszen ha nem sikerül a szlovák rész, csak a magyar, már az első sikertelenségről is beszélhetünk. Színmagyar pártként ugyanis talán több keresnivalója lehetne Bugáréknak azzal, hogy teljesen nyitottak a szlovák pártokkal való együttműködésre, koalícióra" - írja az Új Szóban Molnár Norbert, a lap főszerkesztője.

"A Híd egy óriási előnnyel indul: ez Bugár Béla személye. De az új pártnak nem ebben van a legfőbb pozitívuma. Teljesen mindegy, mit képvisel, a lényeg, hogy megbontja azt az egészségtelen egypártrendszert, ami a szlovákiai magyarság életét uralta minden szinten. Ilyen szempontból az egység megbontása szlogennek kábé annyi értelme van, mint siránkozni a Nemzeti Front szétporlasztásán. Léteznek még olyan szavak, mint az együttműködés, pluralizmus, versengés stb. Izgalmas pár hónap kezdődik a szlovákiai magyarság és a szlovákiai politika életében. Persze csak akkor, ha az új helyzet új megoldásokat, új módszereket, friss gondolatokat, logikusabb válaszokat is hoz magával. Talán vége a gittrágás időszakának" - véli a szerző.

A Hospodárské Noviny című gazdasági lap szerint Csáky Pál, az MKP elnöke nehezen viseli a helyzetet, ami azt bizonyítja "a magyar kisebbségben megkezdődött a gyilkos testvérharc", amely aligha végződik megbékéléssel. Csáky megismételheti Vladimír Meciar útját: a választáskor támogatást szerez, de koalíciós partnerként elfogadhatatlan lesz. Azt sem szabad ugyanakkor tagadni, hogy bármilyen magyar párt a szlovák pártok számára mindig az utolsó a lehetséges koalíciós partnerek között. Ha a Hídnak sikerül elegendő választót megszólítania, akkor az MKP előtt ő lesz az utolsó előtti - jegyzi meg a lap.

A magát függetlennek mondó Pravda szerint Bugár a Híddal a szlovákokat és a magyarokat szeretné összekötni. Ezzel szűzföldre lépett. Csáky a lap szerint nem jól politizál, mert az MKP az ellenzéken belül is elszigetelődött. Mindkét pártot ugyanakkor az a veszély fenyegeti, hogy egyikük sem tud majd bekerülni a parlamentbe. Hogy mennyire reálisak Bugár elképzelései, azt csak a következő választáson lehet felmérni. "Projektje egyelőre csak az ismeretlenbe vezető híd" - zárja jegyzetét a Pravda.

Grigorij Meseznikov, az IVO társadalomkutató intézet igazgatója szerint nem elképzelhetetlen, hogy a szlovákok és a magyarok bizalmát is megnyerje egy új párt, amely közös szlovák–magyar projekt lenne. "Eddig azonban a Híd inkább az MKP levált részére hasonlít" – mondta a politológus az Új Szónak. Hozzátette, nem tudja megítélni, hogy mennyire szólítja majd meg a szlovákokat.

Úgy véli, az alapítás eddigi momentumai arra utalnak, hogy az új párt egy alternatíva akar lenni az MKP mellett a magyar választók számára. "Ha sikerül az áttörés a szlovák oldalra, az segíthet nekik, de ez még kérdéses – véli. - Egy közös szlovák–magyar pártnak nincs elődje Szlovákiában, de ez nem jelenti azt, hogy ne kellene megkísérelni" - teszi hozzá Meseznikov. Szerinte erre csak akkor van Bugáréknek esélyük, ha jelentős szlovák személyiségeket is sikerül bekapcsolniuk a pártba.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Világ

Bugár otthagyja az MKP-t?

Sajtóértesülések szerint várhatóan kilép a szlovákiai Magyar Koalíció Pártjának parlamenti frakciójából Bugár Béla, a párt volt elnöke.

MTI Itthon

Bajnai kiállt Orbán Viktor mellett

"Méltatlan megjegyzésekkel" illették szlovákiai politikusok Orbán Viktort, a Fidesz elnökét - jelentette ki Bajnai Gordon miniszterelnök csütörtökön Krakkóban, ahol a visegrádi csoport kormányfőivel találkozott.

MTI Világ

Bugár nem tér vissza az MKP élére

Bugár Béla, a szlovákiai Magyar Koalíció Pártjának (MKP) volt elnöke elismerte, hogy már az ő személye is megosztja a pártot, így nem látja értelmét, hogy esetleg újra visszatérjen az élére.

Kovács András Péter végleg leszámol a magyar egészségüggyel

Kovács András Péter végleg leszámol a magyar egészségüggyel

Kína Gorbacsovja lehetett volna, de kihúzta a gyufát Teng Hsziao-pingnél

Kína Gorbacsovja lehetett volna, de kihúzta a gyufát Teng Hsziao-pingnél

Salvinit választotta utódjának Berlusconi

Salvinit választotta utódjának Berlusconi

Újabb helyen bukkannak majd fel reklámok a Facebookon

Újabb helyen bukkannak majd fel reklámok a Facebookon

Öngyilkossági járvány: egyre kevésbé nagyvárosi deviancia

Öngyilkossági járvány: egyre kevésbé nagyvárosi deviancia

El kell tolni az El Clásicót a katalóniai helyzet miatt

El kell tolni az El Clásicót a katalóniai helyzet miatt