szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az illetékes svéd ügyész lezárta a Gripen vadászgépek külföldre történő eladását és lízingelését övező korrupciós állítások alapján indított vizsgálatot.

Christer van der Kwast kedden közölte: nem talált bizonyítékot arra, hogy a 2004. július 1-jét követő időszakban a svéd Saab ipari csoport és a Gripen International képviselői szándékosan segítették a brit partnert, a BAE Systemst kenőpénzek kifizetésében. A svéd törvények alapján a 2004. július 1. előtti időszakot érintő esetleges vesztegetési bűncselekmények már elévültek. 
   
A BAE Systems a legnagyobb európai hadiipari csoport. A 2001 szeptemberében megalapított Gripen Internationalben a Saab és a BAE Systems egyenlő tulajdoni arányban vesz részt, központja a svédországi Linköpingben található.
   
A Saab megállapodott a BAE Systemsszel arról, hogy segít értékesíteni a Gripeneket. Vesztegetési ügyek gyanúja miatt Nagy-Britanniában vizsgálat folyik a BAE Systems ellen. Christer van der Kwast kijelentette: a vizsgálat azt mutatja, hogy a BAE kenőpénzeket fizetett Csehországban, Magyarországon és Dél-Afrikában a Gripen-ügyletekkel kapcsolatban.
   
"Végre magunk mögött tudhatjuk ezt az ügyet" - így reagált Cecilia Schön Jansson, a Saab kommunikációs igazgatója, aki rámutatott, hogy az ügyész döntése "teljes összhangban van azzal, amit mindig is hangoztattunk". "A Saab nem alkalmazott illegális módszereket, és ezt megerősíti az a tény, hogy a főügyész úgy döntött, lezárja a vizsgálatot" - tette hozzá.
    
A Saab fenntartja, hogy a Gripen-eladásokkal kapcsolatban mindig is a törvények és jogszabályok adta lehetőségeken belül járt el. Az etikus üzleti viselkedés mindig is fontos volt a Saab számára. A cég például ezért teszi kötelezővé alkalmazottainak az üzletviteli és viselkedési szabályzat elsajátítását - hangsúlyozta Cecilia Schön Jansson kedden kiadott közleményében.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Elhunyt 245 beteg, 8053 az új fertőzött

Elhunyt 245 beteg, 8053 az új fertőzött

Kitartó titkolózás: huszonharmadszor söpörte le a Fidesz az aktanyilvánosságot

Kitartó titkolózás: huszonharmadszor söpörte le a Fidesz az aktanyilvánosságot

The New York Times: Sokkal több orosz halt meg koronavírusban, mint amennyit elismernek

The New York Times: Sokkal több orosz halt meg koronavírusban, mint amennyit elismernek