szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Tény, hogy a vitatott iráni elnökválasztás valamennyi jelöltje az iszlám rezsim vezetőihez tartozik. De míg a katonai-nukleáris program mellett kitartó, Amerika-ellenes, ultra-nacionalista csoportot destabilizálta az amerikai elnök párbeszédre hívó javaslata, addig a katasztrofális szociális és gazdasági helyzetben lévő ország jövőjét a Nyugat felé nyitástól remélő csoport élni akar Obama ajánlatával - írta szerkesztőségi cikkében a Le Monde című francia napilap.

A mértékadó párizsi újság szerint a jelenleg Teheránban zajló hatalmi harc túlmutat Irán határain, és az egész közel-keleti helyzetre rá fogja nyomni bélyegét a következő hónapokban. Még nem teljesen érezhető és körvonalazható annak jelentősége, ami az iráni utcákon zajlik, de kétségtelenül nagyon fontos és sorsdöntő - véli a lap.

A Le Monde szerint igaza van az elemzőknek, amikor arra hívják fel a figyelmet, hogy az elnökválasztás két nagy ellenfele, a hivatalban lévő elnök, Mahmúd Ahmadinezsád és a reformpárt jelölt Mir Hoszein Muszavi valójában egy táborba tartozik: mindketten annak a forradalmi nomenklatúrának a tagjai, akik az iszlám köztársaság megtartásáért küzdenek, és amelynek személyiségei különböző ideológiai és személyes rivalizálásokkal tarkított összetett játékban osztják meg egymás között a hatalmat, de a végső szót a valódi politikai és vallási vezető, Szajed Ali Hamenei ajatollah mondja ki.

Ennek ellenére Ahmadinezsád és Muszavi nem tekinthető egyformának: az egyik oldalon egy megrögzött, a "tiszta forradalmat" hirdető, ultra-nacionalista csoport áll, amely ragaszkodik a katonai-nukleáris programhoz. Identitásának lényege az Amerika-, vezetőjének pedig az Izrael-ellenesség. Őket támogatják a közel-keleti radikális csoportok: a palesztin Hamász és a libanoni Hezbollah.

Velük szemben áll Muszavi vezetésével a hagyományos papsághoz közelebb álló csoport, amely szintén az iszlám rezsim megtartását szeretné, de úgy gondolja, hogy a katasztrofális szociális és gazdasági helyzetben lévő ország jövőjét csak a Nyugat felé nyitás szavatolhatja. Ez utóbbi csoport meg akarja ragadni Obama kinyújtott kezét, s ez a különbség nagyon is számít - írta a Le Monde.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Nem engedi útjára Egyiptom a Szuezi-csatornát eltorlaszóló Ever Givent

Nem engedi útjára Egyiptom a Szuezi-csatornát eltorlaszóló Ever Givent

Itt a BMW 128tii, a maga nem szerény 313 lóerejével

Itt a BMW 128tii, a maga nem szerény 313 lóerejével

Elfogták a férfit, aki mobilokat rántott ki az utasok kezéből az 1-es villamos vonalán

Elfogták a férfit, aki mobilokat rántott ki az utasok kezéből az 1-es villamos vonalán