szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Kudarcot vallott az Európai Unió közvetítő kísérlete a szlovén-horvát határvitában - jelentette ki Samuel Zbogar szlovén külügyminiszter csütörtökön, horvát kollégájával, Gordan Jandrokoviccsal és Olli Rehnnel, az EU bővítési biztosával tartott brüsszeli találkozója után.

Ezzel meghatározatlan időre elhalasztódik Horvátország EU-csatlakozási tárgyalásainak folytatása. A határvita miatt a már 2004 óta EU-tag Szlovénia december óta gátolja vétójával a továbblépést e tárgyalásokon.

Horvátország visszautasította a hármas találkozón Rehn legutóbbi kompromisszumos javaslatát, s ezzel kiszállt az EU-közvetítő által irányított folyamatból - mondta Zbogar. Rehn maga is úgy fogalmazott, hogy nem lát lehetőséget közvetítői tevékenységének folytatására.

A finn diplomata január óta közvetített a vita megoldása végett. Legvégül azt indítványozta, hogy nemzetközi döntőbíróság mondja ki a végső szót a szlovén-horvát határvitában. Zágráb elfogadta eredetileg a nemzetközi döntőbíráskodás javaslatát, Szlovénia azonban módosításokat kért Rehn javaslatában, a Ljubljana által kezdeményezett módosításokat viszont elutasította a horvát fél. Szlovénia arra hivatkozva akadályozza a továbblépést Horvátország EU-csatlakozási tárgyalásain, hogy a Zágráb által benyújtott dokumentumok némelyike horvátként tüntet fel vitatott területeket.

A Brüsszelben tartózkodó Ivo Sanader horvát miniszterelnök két javaslatot tett csütörtökön a horvát csatlakozási tárgyalások továbblendítésére. Egyik javaslata az, hogy a két ország parlamentje fogadjon el olyan közös nyilatkozatot, amely szerint egyetlen szlovén, illetve horvát hivatalos dokumentum sem prejudikálhatja, hol húzódik majd véglegesen a közös határ. Másik, alternatív javaslata szerint Horvátország kész visszavonni a Szlovénia által kifogásolt dokumentumokat a csatlakozási tárgyalások anyagából, ha az EU illetékes intézményei is felszólítják erre. 

A területi vita 1991-es függetlenné válásuk óta mérgezi a két volt jugoszláv tagköztársaság viszonyát. Szlovénia decemberben megvétózta emiatt 12 fejezet megnyitását Horvátország EU-csatlakozási tárgyalásain.  A vitatott húszegynéhány négyzetkilométernyi terület túlnyomó része vízfelület: a Pirani-öböl, amelybe a Dragonja horvát-szlovén határfolyó ömlik. A szlovénok teljes egészében maguknak szeretnék az öblöt, a horvátok viszont annak felezővonalánál húznák meg a határ vonalát. Ez utóbbi esetben azonban az olasz és a horvát tengeri  határ összeérne, s elvágná a 42 kilométeres szlovén tengerpart kijáratát a nemzetközi vizektől. A felek nem értenek egyet abban sem, hol húzódik a Zumberak-hegységen át vezető szárazföldi határ.

Zágrábnak eddig csak hetet sikerült lezárnia a csatlakozási tárgyalások 33 fejezete közül. Ha nem születik gyors megoldás a szlovén-horvát vitában, veszélybe kerülhet Horvátország 2010-11-re tervezett uniós csatlakozása.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Karrier

Nőtt a munkanélküliség Horvátországban, de itt a szezon

Horvátországban áprilisban a harmadik egymást követő hónapban nőtt a munkanélküliség. A foglalkoztatási hivatal (HZZ) adatai szerint április végén 263 785 volt a regisztrált munkanélküliek száma, 7,6 százalékkal több az egy évvel korábbinál.

MTI Világ

Kelet-Európában Horvátország a legtisztább ország

Az amerikai Forbes magazinnak a világ legtisztább országait számba vevő listája szerint a világon Svájc, Kelet-Európában pedig Horvátország a legtisztább ország cím büszke tulajdonosa. Déli szomszédaink összesítésben az előkelő 20. helyet szerezték meg.

Megszállták a 3-as villamost a rendőrök

Megszállták a 3-as villamost a rendőrök

Önvezető BMW, Tesla, Apple Car – mit tudhatnak ma, mit holnap?

Önvezető BMW, Tesla, Apple Car – mit tudhatnak ma, mit holnap?

Német védelmi miniszter: A Kreml akciói fenyegetést jelentenek Európára

Német védelmi miniszter: A Kreml akciói fenyegetést jelentenek Európára