szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A dél-koreai sajtó szerint Kim Dzsong Il észak-koreai vezető legkisebb fia, várható utóda lett a kommunista rezsim titkosszolgálatának vezetője.

A Dong-A Ilbo című szöuli lap szerdai száma tudni véli, hogy Kim Dzsong Il személyesen tájékoztatta a titkosszolgálat vezetőit: mostantól kezdve Kim Dzsong Un a főnökük. "Védjék életük árán is Kim Dzsong Un elvtársat, ahogyan eddig velem tették" - idézte az észak-koreai vezető szavait a Dong-A Ilbo.

A lap emlékeztet arra, hogy a titkosrendőrség már 1987 óta, tehát már apja, Kim Ir Szen életében, Kim Dzsong Il kezében volt. A dél-koreai média már januárban arról írt, hogy a "Kedves vezető" harmadik fiát szánja utódának, majd júniusban bejelentette egy képviselőre hivatkozva, hogy a 26 éves Kim Dzsong Unt apja utódának nevezte ki.

Az 1994 óta hatalmon lévő Kim Dzsong Il utódlása azért is sürgetővé vált, mert az észak-koreai vezető - amerikai és dél-koreai titkos szolgálati értesülések szerint - tavaly augusztusban agyvérzést kapott, bár úgy tűnik, felépült és továbbra is az ő kezében összpontosul a hatalom Phenjanban. Egyes elemzők szerint a legutóbbi észak-koreai erődemonstrációk, köztük a nemzetközi figyelmeztetések ellenére végrehajtott atomkísérlet, azt célozzák, hogy Kim Dzsong Il megerősítse tekintélyét és előkészíthesse utódlását.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Müller Cecília: Kicsit csökkent a nyomás az egészségügyön

Müller Cecília: Kicsit csökkent a nyomás az egészségügyön

A NAV nevében már nem lopnak pénzt, de nem árt vigyázni a csalókkal

A NAV nevében már nem lopnak pénzt, de nem árt vigyázni a csalókkal

Szorgalmasan szedi áldozatait a Nagyvárad téri ideiglenes buszforduló – videó

Szorgalmasan szedi áldozatait a Nagyvárad téri ideiglenes buszforduló – videó