szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Messze Barack Obama amerikai elnök a legnépszerűbb a világ vezető politikusai közül egy friss közvélemény-kutatás hétfőn nyilvánosságra hozott eredményei szerint.

A WorldPublicOpinion.org nevű, amerikai nem kormányzati kutató szolgálat átfogó felmérése szerint a Föld lakosságának 62 százaléka bízik abban, hogy Obama helyes irányba tereli a világ ügyeit. Őt követi Angela Merkel német kancellár és Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár, akiknek a megbízhatósági indexe egyaránt 40-40 százalék.

Javult Nicolas Sarkozy francia államfő megítélése, a tavalyi 30 után idén 34 százalékra kúszott fel népszerűsége. Gordon Brown brit miniszterelnök nála két százalékponttal jobb eredmény ért el, a megkérdezettek 36 százaléka bízik benne, míg 45 százaléka negatívan ítéli meg munkáját.

Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnök átfogó bizalmi indexe 34 százalékon áll, ezen belül nagy támogatottsággal bír Kínában (64 százalék), Indiában (65) és Ukrajnában (82). Hu Csin-tao kínai államfőben a megkérdezettek 32 százaléka bízik, leginkább Ázsiában fogadják el, Pakisztánban 80, Dél-Koreában 51, Indiában pedig 50 százalékos népszerűsége.

A listát Mahmúd Ahmadinezsád iráni államfő zárja. Politikai irányvonalát a válaszadó 28 százaléka helyeselte 49 százalék ellenében. Ahmadinezsádot a muzulmán világban támogatják leginkább: Pakisztánban 75, a palesztin területeken pedig 57 százalékkal. Ugyanakkor az azeriek 59, az egyiptomiak 57 és az irakiak 56 százalékának egyáltalán nem tetszik az újjáválasztott iráni elnök tevékenysége.

A közvélemény-kutatást április 4. és június 12. között készítették a világ húsz országában, 19 224 ember megkérdezésével. Ebben a húsz országban él a Föld népességének 62 százaléka. A felmérés hibaküszöbe plusz/mínusz 3-4 százalék.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Világ

Putyinnal is tárgyalhat Obama Moszkvában

Barack Obama amerikai elnök július elejére kitűzött moszkvai látogatásán Dmitrij Medvegyev elnök mellett amerikai kezdeményezésre Vlagyimir Putyin kormányfővel is találkozik - ezt az értesülést közölte pénteken a Moszkovszkij Komszomolec című, rendszerint jól tájékozott orosz lap.

MTI Shake

Obama stílusosabb Brad Pittnél

Barack Obama már a filmsztárokat is háttérbe szorítja; egy felmérés szerint az amerikai elnök a világ férfi divatikonjait maga mögé utasítva lett a legstílusosabb férfi.

MTI Világ

Érzékelhetően csökken Obama támogatottsága

Érzékelhetően csökken Barack Obama amerikai elnök támogatottsága a gazdasági válság folytatódásával - ismertette a legfrissebb közvélemény-kutatás eredményét csütörtökön az AHN hírügynökség.

MTI Gazdaság

Bővült az Iránba irányuló amerikai export

A kereskedelmi korlátozások és a feszült viszony ellenére Irán csaknem kétszer annyit költött amerikai termékek behozatalára Barack Obama amerikai elnök hivatalba lépése óta, mint egy évvel korábban.

MTI Világ

Bush bírálta Obamát több kérdésben

George Bush volt amerikai elnök több kérdésben közvetve bírálta utódát, egyebek között kijelentette: az előző kormánynak a terrorgyanús foglyokkal szembeni vallatási módszerei törvényesek voltak - írta a csütörtöki The Washington Times.

MTI Világ

Obama ítélete és bűnbánó iráni tüntetők

Az iráni televízió kedden olyan személyeket mutatott be, akik az adásban azt vallották, hogy a nyugati propaganda megtévesztő hatására vettek részt az elmúlt napok tiltakozó megmozdulásaiban. Barack Obama amerikai elnök "erőteljesen elítélte" az iráni kormánynak a tüntetőkkel szembeni erőszakos fellépését.

MTI Világ

Maguk veti be ágyukat az Obama-lányok

Az amerikai elnöki pár a háztartásban nap mint nap adódó, apró feladatokkal igyekszik biztosítani, hogy két lányuk, Malia és Sasha normális életet éljen a Fehér Házban.