szerző:
MTI

Szlovákia két hete kinevezett új magyarországi nagykövete szerint nem a Ján Slota vezette Szlovák Nemzeti Párt (SNS) árt a legjobban a szlovák–magyar kapcsolatoknak – írja az Új Szó című szlovákiai magyar napilap kedden.

Peter Weiss korábban egyetemi oktatóként és publicistaként kommentárjaiban élesen támadta Slotát. Az Új Szónak küldött friss válaszaiban viszont leszögezi, hogy nem Ján Slotát terheli a felelősség az államközi kapcsolatok 2006 óta történt megromlásáért.

Az új nagykövettől még hivatalos kinevezése előtt kért a lap nagyinterjút, akkor az ő kérésére abban egyeztek meg, hogy e-mailben küldik el neki a kérdéseket. Egy hét után a külügyminisztériumon keresztül csupán három, a legáltalánosabb kérdésre adott választ. A tárca szóvivője azt mondta, Weiss nem válaszol a többi kérdésre.

Weiss a két nemzet és ország közötti legnagyobb problémának a Magyarország és a határon túli magyarok közötti kapcsolatok intézményesítését tartja.

„A szlovák közvéleményt irritálják a két világháború eredményének átértékelésére buzdító nyílt és burkolt felhívások” – írta. A nagykövet szerint a két ország
közötti nem normális kapcsolat egyik jele, hogy magyar kormányfő 2001 óta nem járt Szlovákiában hivatalos látogatáson. „Ez a tény cáfolja azt a mítoszt, amely szerint a kapcsolatok megromlásának oka az SNS kormánytagsága” – véli az új budapesti nagykövet.

Az SNS-t és vezérét a lap több kérdése is érintette, Weiss egyikre sem válaszolt. Pedig korábban élesen bírálta a párt elnökét és azt, hogy a kormányalakítással megbízott párt, a Smer bevette a kormányba az SNS-t. „Slota korábbi és jelenlegi kijelentéseinek politikai tartalma miatt óriási külpolitikai teherré vált Szlovákia, de főként a Smer számára” – írta Weiss két éve a Sme napilapban megjelent kommentárjában.

„Slota gorombaságainak tolerálása a viselkedéskultúra általánosan elfogadott részévé teszi ezeket a megnyilvánulásokat” – írta akkor, amikor még szerinte hiba volt, hogy a koalíciós partnerek, beleértve Robert Fico kormányfőt, eltűrjék Slota viselkedését és kijelentéseit.

Slota miatt a korábbi nagykövetnek, Juraj Migasnak kellemetlen feladatai voltak Budapesten – az SNS-elnök kijelentései miatt többször bekérették őt a magyar külügyminisztériumba. A pártvezér esetleges jövőbeni magyarellenes kirohanásait már Weissnek kell magyarázgatnia Budapesten.

Weiss a Demokratikus Baloldal (SDL) párt egyik alapítója, elnöke és hosszú ideig parlamenti képviselője volt, 1998 és 2002 között a törvényhozás külügyi
bizottságát vezette. 1989 előtt a kommunista pártfőiskolán oktatott, 2002 után, amikor a baloldali párt szétesése miatt nem jutott be a parlamentbe, a pozsonyi
Közgazdaságtudományi Egyetemen tanított. Két héttel ezelőtt, mindenféle korábbi diplomáciai megbízatás és tapasztalat nélkül lett Szlovákia magyarországi
nagykövete – zárja írását az Új Szó.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Világ

Új Szó: Csáky Pál lemondása is szóba került

Teljes hírzárlat mellett folynak a tárgyalások a Magyar Koalíció Pártjának (MKP) vezetése és a párt frakciójából kilépő három képviselő között. A helyzet lehetséges megoldásaként az is elhangzott, hogy Csáky Pál pártelnök lemondhatna funkciójáról, és új, mindkét tábor számára elfogadható személyt jelölnének az elnöki posztra - írja az Új Szó című szlovákiai magyar napilap csütörtöki számában.

MTI Világ

Fico teljesen rászállt a sajtóra - de vajon miért?

Robert Fico sajtó elleni támadásának hátterét próbálta megfejteni az Új Szó című szlovákiai magyar napilap szerdán, két nappal azután, hogy a szlovák kormányfő az állam ellenségeinek nevezte a szlovákiai nyomtatott sajtót, s kilátásba helyezte, hogy a témával az állam biztonsági tanácsa is foglalkozni fog.

hvg.hu Gazdaság

Jelzáloghitel: válogatósak lettek a bankok Szlovákiában is

A pénzügyi válság Szlovákiában is egyre inkább érezteti a hatását, a bankok így jobban odafigyelnek arra, kinek nyújtanak hitelt. A szigorúbb feltételek miatt a pénzintézetek az elmúlt év decemberéhez képest idén januárban a felével kevesebb jelzáloghitelt hagytak jóvá - írja a pozsonyi Új Szó.

MTI Világ

A magyarok eldönthetik a szlovákiai elnökválasztást

Az előttünk álló szlovákiai elnökválasztáson Ivan Gasparovic igenis legyőzhető, de csak akkor, ha a jelenlegi hatalommal elégedetlenek - köztük a magyar nemzetiségű polgárok - részvételi aránya magas lesz, a kormánypártok támogatóinak egy része meg otthon marad - véli az Új Szó című szlovákiai magyar napilap keddi kommentárjában.

Elzárást kaptak a kutyákat láncra verő és éheztető állatkínzók

Elzárást kaptak a kutyákat láncra verő és éheztető állatkínzók

Alföldi Róbert is vállalná a főpolgármesteri posztot, de csak egy feltétellel

Alföldi Róbert is vállalná a főpolgármesteri posztot, de csak egy feltétellel

62 ember meghalt, amikor bomba robbant egy mecsetben Afganisztánban

62 ember meghalt, amikor bomba robbant egy mecsetben Afganisztánban

Láncfűrészt lopott, gardróbba bújt a tolvaj

Láncfűrészt lopott, gardróbba bújt a tolvaj

Ismét Budapesten koncertezik a Nick Cave & The Bad Seeds

Ismét Budapesten koncertezik a Nick Cave & The Bad Seeds

Messi: Lenyűgöző volt Zsóri Dániel gólja

Messi: Lenyűgöző volt Zsóri Dániel gólja