szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A hondurasi államcsíny következményeit elemző csütörtöki európai napilapok szerint az Egyesült Államok kutyaszorítóba került a közép-amerikai országban kialakult belpolitikai válság miatt.

A római La Repubblica szerint egyelőre megjósolhatatlan, hogy mi lesz a kimenetele a hondurasi válságnak. "Barack Obama amerikai elnöknek mindenesetre két problémával kell megbirkózni. Egyfelől azon kell munkálkodnia, hogy újra helyreállítsa a "demokratikus legitimitást" Hondurasban, és az Egyesült Államok katonai akadémiáin kiképzett ottani tábornokoknak egyszer és mindenkorra meg kell mondania, hogy a banánköztársaságok kora lejárt. Másfelől meg kell akadályoznia, hogy a puccs utáni válság most megerősítse Hugo Chávez venezuelai elnök befolyását Latin-Amerikában. A megbuktatott Manuel Zelaya hondurasi elnöknek vissza kell térnie tisztségébe, de népszavazás nélkül, és az eredeti menetrendnek megfelelően novemberben távoznia kell, miután Hondurasban megválasztották az új államfőt. Az erőpróba szombaton lesz, amikor a hatalmától megfosztott elnök, a puccsisták hozzájárulásával vagy anélkül, hazatér" - írta az olasz napilap.
 
A madridi El Mundo úgy vélekedett, hogy "a hondurasi katonák az elnök megbuktatásakor tanúsított otrombaságukkal zsákutcába vezették az országot. Gondoskodtak arról, hogy az államfőből mártír legyen, pedig valójában minden megvan benne, ami egy gazfickóban fellelhető. A katonák puccsának az lett a következménye, hogy egymással szembenálló országok, mint az Egyesült Államok és Venezuela, Zelaya oldalára álltak. Ha Zelayát hazatérésekor őrizetbe veszik, akkor az a veszély fenyegeti Hondurast, hogy kizárják az Amerikai Államok Szervezetéből. Az egyedüli megoldás, hogy Zelaya visszatér és törvényes úton távolítják el hivatalából" - írta a jobboldali liberális spanyol újság.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Államcsíny Hondurasban: nyugalom a fővárosban

Nyugodtan kezdődött a hétfői nap a közép-amerikai Honduras fővárosában az elnök leváltása miatt elrendelt éjszakai kijárási tilalom végeztével, amely reggel hat óráig tartott.

MTI Világ

Levették a sakktábláról a hondurasi elnököt

A hondurasi parlament megfosztotta tisztségétől Manuel Zelaya államfőt vasárnap, és Roberto Micheletti házelnök személyében azonnal meg is választotta utódját. Mindkét politikus a kormányzó Liberális Párt tagja.

MTI Világ

Costa Ricába küldték a hondurasi elnököt

A Costa Rica-i kormány bejelentése szerint az országban van Manuel Zelaya hondurasi elnök, akit kora reggel Tegucigalpában letartóztattak saját hadseregének a katonái.

Koronavírus: 68 beteg meghalt, 875 új fertőzöttet találtak

Koronavírus: 68 beteg meghalt, 875 új fertőzöttet találtak

Elborította a műanyagszemét a Kékestetőt a hétvégén

Elborította a műanyagszemét a Kékestetőt a hétvégén

Az OGYÉI ellenőre szerint a kínai vakcina hatásosságát még vizsgálni kell

Az OGYÉI ellenőre szerint a kínai vakcina hatásosságát még vizsgálni kell