szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Felfüggesztette Honduras tagságát az Amerikai Államok Szervezete (AÁSZ) szombati rendkívüli ülésén Washingtonban, mert a közép-amerikai ország hatóságai a kijelölt határidőn belül nem helyezték vissza hivatalába az államcsínnyel menesztett Manuel Zelaya elnököt.

Roberto Micheletti, Honduras kinevezett elnöke korábban közölte, hogy országa kilép a szervezetből, ám az AÁSZ főtitkára érvénytelennek minősítette a nemzetközileg el nem ismert kormány lépését.
   
A szervezet alapszabálya abban az esetben teszi lehetővé egy tagország kizárását, ha az adott államban felbomlik a demokratikus rend és annak helyreállítása érdekében a diplomáciai erőfeszítések nem járnak eredménnyel. Az amerikai államok integrációs szervezete szerdán 72 órát adott Honduras új vezetésének, hogy helyezze vissza Zelayát hivatalába, vagy felfüggesztik Honduras AÁSZ-tagságát.
   
Az AÁSZ eddig egyszer, 1962-ben Kuba esetében élt egy tagállam kizárásának lehetőségével.
   
Honduras azonnali hatállyal történő kizárása tovább mélyíti az ország átmeneti kormányának elszigeteltségét. Az ENSZ, az Európai Unió és több közép-amerikai ország elítélte Michelettit és híveit. A Világbank és az Amerika-közi Fejlesztési Bank közölte, hogy befagyasztja az ország hitelforrásait.

Az alkotmánymódosításról tervezett népszavazás körüli vita folyományaként a katonaság múlt vasárnap tartóztatta le és küldte száműzetésbe Costa Ricába Zelayát. Az elűzött elnök azonban bejelentette: vasárnap visszatér hazájába, és követeli, hogy helyezzék őt vissza államfői pozíciójába.
    José Miguel Insulza, az AÁSZ főtitkára úgy vélte, veszélyes lehet Zelaya hazautazása, mert az új hatóságok korábban közölték: azonnal őrizetbe veszik az elmozdított államfőt, ha az visszatér Hondurasba.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Egy halott, 17 sérült egy buszbalesetben Gödöllőnél

Egy halott, 17 sérült egy buszbalesetben Gödöllőnél

Radar360: Bident beiktatták, nekilátott rendet rakni Trump után

Radar360: Bident beiktatták, nekilátott rendet rakni Trump után

A cseh parlamentben kitört a balhé, amikor a szükségállapot hosszabbításáról tárgyaltak

A cseh parlamentben kitört a balhé, amikor a szükségállapot hosszabbításáról tárgyaltak