szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Pontosan négy hónappal a winnendeni ámokfutó merénylet után megdöbbentő adatot közöltek a német hatóságok. Eszerint szerte az országban - de különösen Bajorországban - erősen megnövekedett a hasonló merényletekkel való fenyegetések száma.

Miközben a Stuttgart melletti kisváros máig sem ocsúdott fel a márciusban történtekből, a Die Welt című napilap információi szerint azóta az országban több száz - "winnendeni mintájú" - merényletfenyegetés történt. Egyedül Bajországban csaknem százötven.
   
A baden-württembergi városkában március 11-én egy 17 éves volt diák - apja fegyverével - rohamozott meg egy helyi középiskolát, meggyilkolva három tanárt és kilenc diákot. Menekülés közben még további három személlyel, majd önmagával is végzett, így Winnenden 16 áldozattal került be az ilyen jellegű merényletek krónikájába.
   
Az eset azóta tartó és hatalmas vitát robbantott ki a fegyvertartás engedélyezésének szigorításáról, a számítógép, illetve az internet használatáról, a videojátékokról, a szülők és a pedagógusok felelősségéről és az iskolák biztonságáról.
   
A 17 éves winnendeni Tim K. a jelek szerint "mozgalmat" csinált. A bajor belügyminisztérium közlése szerint azóta diákok - de tanárok is - hasonló merényletekkel fenyegetőznek, interneten, sőt telefonon keresztül. A közelmúltban például egy München melletti iskola tanára "ámokfutó megtorlást" helyezett kilátásba arra az esetre, ha nem vonják vissza tervezett elbocsátását. A szóban forgó pedagógus "vérfürdővel" fenyegetett, végül azonban a rendőrségen, majd a pszichiátrián kötött ki.
   
A diákfenyegetések pedig szinte mindennapossá váltak. A hatóságok több számítógépet és mobiltelefont elkoboztak, és több családtól megvonták a fegyvertartási engedélyt. Több 14-15-16 éves fiatal egyenesen a winnendeni merényletre hivatkozott, azt hangoztatva, hogy "a következő Tim K. ő lesz".  A rendőrség őrizetbe vette őket, és néhányat közülük pszichiátriai kezelésre utalt.
   
A bajor belügyminiszter  aggodalmának adott hangot a történtek miatt. A Die Weltnek nyilatkozva Joachim Hermann riasztónak nevezte, hogy fiatalok olykor "tréfából", olykor pedig zsarolási kísérletként másokat merénylettel fenyegetnek. Figyelmeztetett ugyanakkor, hogy az ilyen jellegű fenyegetések a jövőben még szigorúbb büntetőjogi, illetve pénzügyi következményeket vonnak maguk után.


 
 
 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!