szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Nyoma veszett két turistának, köztük egy magyar állampolgárnak a hét végén a heves esőzéstől sújtott romániai Déli-Kárpátokban.

A magyar turista és román állampolgárságú marosvásárhelyi társa egy 18 fős csoportról vált le, miután úgy döntöttek, hogy külön úton haladnak tovább. A dél-romániai Viktória (Victoria) városba kellett volna eljutniuk, de nem érkeztek meg.
   
A hegyi mentőalakulatok vasárnap késő délután kezdték meg a kutatást utánuk, amikor megkapták az első riasztást eltűnésükről. Kedden is folytatták keresést, de délután abba kellett hagyniuk a megáradt hegyi vizek miatt.
   
David Adrian, a Szeben megyei hegyi mentők igazgatója elmondta, hogy az eltűnt turisták keresését két napra felfüggesztik, mivel a patakok vízszintje olyan magasra nőtt, hogy nem tudják megközelíteni a turisták eltűnésének feltételezett helyszínét. "Ilyen sok vizet soha nem láttam itt a hegyekben" - mondta a hegyi mentők vezetője, aki szerint megáradt hegyi patakok sodorhatták el a turistákat. 
   
A hegyi mentők egyelőre csak a turisták néhány személyes tárgyát találták meg. Várhatóan pénteken folytatják a keresést,  remélik, hogy addig leapad a víz.
   
Román hírforrások szerint a kirándulók célja Románia legmagasabb hegye, a Fogarasi-havasokban található 2544 méter magas Moldoveanu csúcs volt. Vasárnap reggel nyolckor leereszkedtek a 2156 méter magasan lévő menedékházhoz, majd délelőtt 11 óra körül az 1520 méter magasan fekvő másik menedékháznál is felbukkantak, ahonnan az Arpasului-völgy felé vették útjukat.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!