Tetszett a cikk?

Csehország vízumkötelezettséget vezet be a diplomata és szolgálati útlevéllel rendelkező kanadai állampolgárok számára - jelentette be kedden Jan Fischer miniszterelnök a kabinet rendkívüli ülése után.

A lépés válasz arra, hogy Kanada keddi hatállyal vízumkötelezettséget vezetett be az országba utazó cseh állampolgárokkal szemben. Ottawa a lépést a növekvő számú cseh menedékkérelmekkel indokolta. A prágai sajtó szerint a csehországi romák menekülnek nagy számban Kanadába, mert hazájukban nem érzik magukat biztonságban.

Prága egyoldalúnak, hibásnak és helytelennek tartja a kanadai lépést, s válaszul konzultációra hazarendelte kanadai nagykövetét. A cseh kormány az ügyben az Európai Bizottsághoz fordult támogatásért. Egyúttal felszólította Kanadát, hogy a probléma rendezéséig tegye legalább azt lehetővé, hogy a kanadai vízumot Prágában lehessen átvenni, s ne kelljen a cseheknek ezért Bécsbe utazniuk.

Jan Kohout cseh külügyminiszter "előzmények nélkülinek" minősítette azt, ahogy Kanada az intézkedést bevezette. "Szövetséges és partnerországok nem így tárgyalnak egymással" - jelentette ki a miniszter. Különösen azt kifogásolta, hogy Kanada azután döntött a vízumkényszer felújításáról, miután biztosította Prágát, hogy ez ügyben még tárgyalni fognak.

A cseh kormány nemrég feladatul adta a belügyminiszternek, hogy a tárca erősítse meg a romák társadalmi integrációját elősegítő programokat, s foganatosítson hatékony intézkedéseket a szélsőséges nézetek terjedése ellen.

Kanada első ízben a kilencvenes évek végén vált a csehországi roma emigráció célországává. Miután több ezer csehországi roma kért letelepedési engedélyt Kanadában, az észak-amerikai állam 1997-ben vízumkényszert vezetett be a cseh állampolgárokkal szemben. Az intézkedést csak 2007 őszén oldották fel.

Az idei első félévben ismét nagyon megugrott a Kanadában menedéket kérő csehországi romák száma. Míg tavaly összesen 853 cseh állampolgár adott be Ottawában menedékkérelmet, az idei első négy hónap alatt már 1077 személy. A cseh sajtó szerint alapvetően gazdasági emigrációról van szó, s nem kizárt, hogy a háttérből ezt olyan egyének szervezik, akik a romák kivándorlásából anyagi hasznot húznak.
"Többször is figyelmeztettük Kanadát, hogy a menedékkérelmek elbírálásának nagyvonalú jogi és szociális kerete alkalmat ad a visszaélésekre. Sajnos felvetéseinket nem vették komolyan" - jelentette ki Fischer.

Csehországban a legutóbbi, 2001-es népszámláláskor 11 ezer ember vallotta magát romának. Szakértői becslések szerint azonban valódi számuk mintegy 200-250 ezer. Egy országos felmérés szerint a romák egyre inkább leszakadnak a cseh társadalom többségétől, miután körükben hatalmas a munkanélküliség. Mintegy 80 ezer roma a városok szélén kialakult gettókban él. Ezek létrejöttében nagy szerepe van az önkormányzatoknak is, mert gyakran ők azok, akik egy helyre költöztetik a település "problémás" lakosait.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Megszűnhet a szerb vízumkötelezettség

Január 1-től megszűnhet a vízumkötelezettség a szerb állampolgárok és az Európai Unió országai között - jelentette be Bajnai Gordon miniszterelnök Mirko Cvetkovic szerb miniszterelnökkel közösen, a hétfői megbeszélésük után tartott sajtótájékoztatón Budapesten.

MTI Kult

Nem kap amerikai vízumot a drogos énekesnő

Nem szerepelhet Amy Winehouse a kaliforniai Coachella völgyben megrendezendő művészeti és zenei fesztiválon, mert az igazságszolgáltatással történt összetűzései miatt az amerikai kormány megtagadta tőle a vízumot.

MTI Itthon

Év végéig vízummentességet kaphat Szerbia

Év végéig vízummentességet kaphatnak a feltételeket teljesítő nyugat-balkáni országok, így Szerbia is - mondta Szentiványi Gábor, a Külügyminisztérium szakállamtitkára.