szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Emberéleteket is veszélyeztető geológiai katasztrófával fenyegeti a kárpátaljai Aknaszlatina (Szolotvino) jelentős részét a település sóbányájában megindult karsztfolyamatok erősödése.

A beomlással fenyegető bányajáratok veszélyövezetében 329 házat nyelhet el a föld 1253 lakójával együtt. Ugyancsak eltűnhet a föld alatt Aknaszlatina infrastruktúrájának egy része és a Munkácsot Rogatin várossal összekötő fő közlekedési útnak a települést érintő szakasza, jelentette kedden az ungvári ua-reporter.com hírportál annak a tanácskozásnak a kapcsán, amelyet Mihajlo Kicskovszkij, a Kárpátalja megyei tanács (közgyűlés) elnöke folytatott a kérdésről Ungváron a testület illetékes bizottságának vezetőjével.
   
A megbeszélésen szó volt arról, hogy még mindig nem érkezett meg Kárpátaljára az ukrán kormány által a sóbánya biztonságos üzemen kívül helyezésére kiutalt 35 millió hrivnya (egymilliárd forint), pedig most már minden perc számít. Kicskovszkij szerint mindenekelőtt azt kellene elérni, hogy az illetékes tárca a sóbányában kialakult helyzetet országos szintű katasztrófahelyzetté minősítse át. Jelenleg regionális katasztrófahelyzet van érvényben.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Tech

Eltűnt egy folyó Szerbiában - videó

Nyugat-Szerbiában szó szerint a föld nyelt el egy folyót - jelentette a tényt fényképekkel is igazoló tudósításokban a belgrádi sajtó.