szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Felkelésre és polgári engedetlenségre buzdította szerdán a hondurasiakat Manuel Zelaya hatalmából és országából eltávolított hondurasi elnök.

Álvaro Colom guatemalai elnökkel Guatemalavárosban tartott sajtótájékoztatóján Zelaya közölte, hogy a hondurasiaknak jogukban áll tüntetni, sztrájkolni, mi több, az alkotmánnyal összhangban fel is lázadhatnak a kormány ellen.

"Senki se tartozik hűséggel egy hatalombitorló kormánynak, amely fegyverrel ragadta meg a hatalmat. Az embereknek joguk van a felkeléshez és az ellenálláshoz" - hangoztatta a száműzött hondurasi elnök.

Manuel Zelayát június végén távolította el a hadsereg a hatalomból és az országból, helyét Robert Micheletti parlamenti elnök vette át ideiglenesen. Zelayát tizennyolc bűncselekménnyel és vétséggel vádolják, köztük hivatali hatalommal való visszaéléssel és hazaárulással.

A száműzött elnök közölte kedden, hogy amennyiben az átmeneti kormány a hét végén esedékes közvetítő tárgyalásokon nem egyezik bele abba, hogy visszahelyezi őt államfői tisztségébe, akkor elkönyveli, hogy a tárgyalások kudarcba fulladtak. Micheletti azonban közölte, hogy Zelaya közkegyelmet kaphat, amennyiben előbb hazatér, és bíróság elé áll, de semmilyen körülmények között nem kaphatja vissza a hatalmat.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!