szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az ellenzékiektől való félelmében az internetet állami cenzúra alá rendelő törvényt vezetett be a kazahsztáni vezetés szerdai orosz sajtóhírek szerint.

A közép-ázsiai országot vaskézzel irányító Nurszultán Nazarbajev elnök aláírásával életbe lépett jogszabály értelmében a - jórészt állami - média egészére vonatkozó szabályok érvényesek az internetre, így például blogbejegyzésekre is. A lépéssel az asztanai vezetés azt igyekszik megakadályozni, hogy az áprilisi moldovai esethez hasonlóan az interneten szervezzenek rendszerellenes akciókat ellenzékiek - írta szerdai számában a moszkvai Komszomolszkaja Pravda.

A Human Rights Watch szerint a törvény sérti a véleménynyilvánítás szabadságát. A nemzetközi emberijog-védő szervezet felszólította a kazah kormányt, hogy törölje el a jogszabályt és hajtsa végre a Nyugat által elvárt demokratikus reformokat. Nazarbejev elnököt Angela Merkel német kancellár és Horst Köhler államfő is az emberi jogok betartására szólította fel az év elején Berlinben tartott német-kazah csúcstalálkozón.

A kilencvenes évek eleje óta a tekintélyuralmi módszerekkel kormányzó Nurszultán Nazarbajev irányítása alatt álló Kazahsztán jövőre átveszi az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) soros elnöki tisztét. A közép-ázsiai ország az első volt szovjet tagköztársaság, amely betölti a mindenekelőtt a demokrácia és az emberi jogok ügyének előmozdításán dolgozó szervezet elnöki tisztét. Jogvédők követelik, hogy az asztanai kormány garantálja a vallás- és véleménynyilvánítás szabadságát, mielőtt átveszi az EBESZ vezetését.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu/MTI Világ

A szigorodó cenzúrát is megkerülik a kínai lázadók

Az elmúlt évtizedek legvéresebben levert zavargását némítottak el a kínai hatóságok a hétvégén, melynek nyomán az egyre erősödő cenzúra már a közösségi oldalakhoz, nagyobb videó és fotómegosztó honlapokhoz való hozzáférést is tiltja. Ennek ellenére számtalan felvétel és képriport bukkant fel a tüntetők elleni brutális fellépésről.