szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az Európai Bizottság egyhangúlag elfogadta a javaslatot arról, hogy Szerbia, Montenegró és Macedónia polgárai a jövő év elejétől vízummentesen utazhassanak az Európai Unióba - jelentette kedd este a belgrádi média európai uniós diplomáciai forrásokra hivatkozva.

A három nyugat-balkáni ország utazási rendjének liberalizálásáról szóló javaslatot Jacques Barrot, az EU jogi és igazságügyi biztosa terjesztette a testület elé. Miután a bizottság elfogadta a javaslatot, szavaznia kell róla még az EU miniszteri tanácsának és az Európai Parlamentnek is. Erre várhatóan az idén novemberben kerül sor, s addig a szóban forgó országoknak még egy sor elvárásnak kell megfelelniük - közölte a belgrádi média. A döntést szerdán jelenti be, illetve indokolja meg hivatalosan Brüsszelben Jacques Barrot és Olli Rehn bővítési biztos.

A B92 belgrádi rádió-televízió internetes oldalán azt írta, hogy a vízumrendszer liberalizációjáról szóló javaslatban a brüsszeli bizottság megköveteli a szerb hatóságoktól, hogy kézzelfogható bizonyítékokat szolgáltassanak a külföldiek jogállásáról, illetve a szervezett bűnözés és a korrupció elleni harcról szóló törvény hatékony végrehajtásáról.

Belgrádnak emellett el kell fogadnia és alkalmaznia kell a bevándorlást szabályozó "nemzeti stratégiát", s októberig szavatolnia kell koszovói "határvonalának" megbízható ellenőrzését az EU koszovói rendészeti és igazságügyi missziójával (EULEX) és a koszovói rendőrséggel együttműködve.

A B92 szerint az Európai Bizottság javaslatában szerepel az is, hogy szerb hatóságoknak létre kell hozniuk Belgrádban egy központot, amely szerbiai biometrikus útleveleket állítana ki a koszovói illetőségű személyeknek, akik továbbra is csak vízummal utazhatnának be az Európai Unió országaiba. Mivel az ENSZ Biztonsági Tanácsa tíz évvel ezelőtti, 1244-es számú határozata alapján Koszovó az ENSZ ideiglenes irányítása alatt áll, és a szerb hatóságok nem tudják ellenőrizni a kérelmezők adatait Koszovó területén, nekik a biometrikus útlevelek kiváltása mellett ezentúl is schengeni vízumot kell beszerezniük.

Az Európai Bizottság úgy látja, hogy a szerbiai - hasonlóképpen a montenegrói - hatóságok októberig nagyobb nehézségek nélkül teljesíthetik a hátramaradt intézkedéseket - közölte a belgrádi média.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!