szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Véleménykülönbségek miatt továbbra sem tudni, mikor készül el a hivatalos orvosi szakvélemény Malina Hedvig, a három éve Nyitrán megvert szlovákiai magyar diáklány ügyében - derül ki a szlovákiai sajtóban csütörtökön közölt írásokból.

Az orvosi állásfoglalásnak arra a kérdésre kellene választ adnia, hogy valóban megverték-e Malina Hedviget, ahogy azt ő állítja, vagy csak a diáklány kitalációjáról volt szó, ahogy ezt röviddel az eset után a szlovák kormányfő és belügyminisztere, Robert Fico és Robert Kalinák állította.

Malina Hedvig 2006 nyarán azt vallotta, hogy két "ismeretlen bőrfejű" megverte az utcán, mert magyarul beszélt. A rendőrség mintegy két hétig nyomozott a tettesek után, aztán váratlanul arra a következtetésre jutott, hogy Malina Hedviget senki sem verte meg, az esetet ő maga találta ki. A volt diáklány ellen, aki azóta férjhez ment és tavaly gyermeke született, eljárás folyik hamis tanúvallomás miatt.

A nyitrai városi kórház márciusban elhunyt igazgatója, Viktor Zák állítólag nyomást gyakorolt az intézmény orvosaira, hogy Malina Hedvig érdekében tanúskodjanak, s állítsák azt, hogy a lányt megverték - áll abban a szakértői jelentésben, amelyet a főügyészség számára a Komensky Egyetem orvosi karának dékánja, Peter Labas dolgozott ki, és nagy valószínűséggel aláírni is csak ő fogja - mutat rá az Új Szó című pozsonyi magyar napilap.

Labas a szakértők hivatalos jegyzékében sebészként szerepel, Malina Hedvig állapotának felméréséhez és az akkori diagnózis elbírálásához azonban traumatológus, neurológus és pszichiáter is szükséges – ezek a szakemberek pedig nem hajlandók a nevüket adni a dékán jelentéséhez. Ezt maga Labas mondta a Pravda című független szlovák napilapnak, és elismerte, hogy a szakértői véleménykülönbségek miatt húzódik a vizsgálat.

A Komensky Egyetem orvosai tavaly nyáron kezdték tanulmányozni a Malina Hedvig állapotáról készült látleleteket, az orvosok tanúvallomásait és a sajtóban megjelent fotókat. Ezek alapján kellett megállapítaniuk, milyen sérüléseket szenvedett a diáklány, mert arra, hogy újra kihallgassák az orvosokat, a törvény nem hatalmazza fel őket. Ezt kizárólag a főügyészségi vizsgálócsoport tehette volna meg, de nem tette – épp ezért érthetetlen, mire alapozza Labas a véleményét.

A nyitrai orvosok közül, akiket tavaly április és június között hallgattak ki a főügyészségen, egyik sem tett említést arról, hogy bárki nyomást gyakorolt volna rájuk. Mindannyian agyrázkódásról, ütésektől keletkezett hasi és combtájéki zúzódásokról, feldagadt arcról és poszttraumás sokkról számoltak be.

A Sme című liberális napilap egyértelműen politikát lát az ügyben, s azt jelzi: Labas úgy akarja elkészíteni jelentését, hogy az Ficónak és Kalináknak adjon igazat. A nyitrai orvosok az újság szerint visszautasították Labas kijelentését, hogy mást mondtak volna Malina Hedvigről korábban, mint most.

Roman Kvasnica, Malina Hedvig védőügyvédje szintén tarthatatlannak minősítette Labas álláspontját. Az orvosi szakvéleménynek Dobroslav Trnka szlovák főügyész korábbi nyilatkozata szerint legkésőbb március végéig kellett volna elkészülnie.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Malina Hedvig strasbourgi beadványa

A szlovák hatóságok "embertelen és megalázó bánásmódja" miatt a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságához nyújtott be panaszt Malina Hedvig. Továbbra is állítja, tavaly két bőrfejű megverte, mert magyarul beszélt.

MTI Világ

Malina Hedvig megszólalt egy szlovák emberjogi rendezvényen

A csallóközi magyar egyetemista, Malina Hedvig, akit állítása szerint tavaly augusztusban két, máig ismeretlen bőrfejű azért vert meg, mert magyarul beszélt, emlékezetes tavalyi sajtótájékoztatója óta először hallatta hangját a nyilvánosság előtt.

MTI Világ

Összetűzött az újságírókkal Malina Hedvig állítólagos bántalmazója

Incidensbe keveredett pénteken reggel a szlovák legfőbb ügyészség pozsonyi épülete előtt a Nyitrán megvert magyar egyetemista, Malina Hedvig egyik állítólagos bántalmazója, Marcel G., aki kihallgatására várva az egyik érdeklődő újságíró kezéből kiütötte a mobiltelefont, egy operatőr kamerájába pedig kétszer beleütött.

MTI Világ

Elítélték Malina Hedvig egyik támadóját, állítólag

Néhány hónapos feltételes szabadságvesztésre ítélt négy fiatalembert hétfőn a szlovákiai Nyitrán a járási bíróság, mert tavaly októberben a városi Régi Színház előtt fiatalokat bántalmaztak - jelentette a TASR szlovák hírügynökség.