szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Döntött az Európai Parlament csütörtökön Strasbourgban arról, melyik szakbizottságban dolgoznak az egyes képviselők főtagként a következő két és fél évben, illetve sok bizottságban már megválasztották a vezető tisztségviselőket is.

Néhány bizottság esetében a vezető tisztségekről hétfőn születik döntés. A magyar EP-képviselők közül bizottsági alelnöknek választották, illetve hétfőn választhatják Gál Kingát (Fidesz, állampolgári jogok bizottsága), Járóka Líviát (Fidesz, nőjog-esélyegyenlőség) Gurmai Zitát (MSZP, alkotmányügy), Göncz Kingát (MSZP, állampolgári jogok), Deutsch Tamást (Fidesz, költségvetési ellenőrzés) és Hankiss Ágnest (Fidesz, petíciók).

Szájer József, a néppárti (Fidesz-KDNP) magyar delegáció vezetője sajtótájékoztatóján - Schmitt Pál EP-alelnöki tisztségére is utalva - úgy vélte, a delegáció számára áttörő eredményeket hozott a döntésekkor az, hogy a magyar választók elsöprő többséggel támogatták a Fidesz jelöltjeit az EP-választáson, illetve az elmúlt öt esztendőben a néppárti képviselők komoly tekintélyre és tapasztalatra tettek szert az EP-ben. Úgy vélte, olyan befolyási lehetőségeket sikerült megszerezni, amilyenre eddig nem volt példa, például a parlamenti alelnökség. Az elnökké választott lengyel Jerzy Buzekkel így együtt olyan vezetése lesz az EP-nek, amely semmiképpen nem hagyhatja figyelmen kívül a térség szerepét - hangoztatta.

A bizottsági tisztségek közül, az említettek mellett Szájer kiemelte azt is, hogy két testületben magyaré lett az Európai Néppárt politikáját egy adott bizottságban irányító koordinátori szerepkör is: a költségvetési bizottságban Surján Lászlóé, a szociális és foglalkoztatásiban Őry Csabáé. Emellett az erdélyi Tőkés László az emberi jogi bizottság, a felvidéki Bauer Edit pedig a nőjogi bizottság koordinátora lett. Szájer József hangoztatta, hogy a halászatin kívül minden EP-szakbizottságban dolgozik majd néppárti képviselő.

Tabajdi Csaba, az MSZP delegációjának vezetője korábban nyilatkozva már jelezte azt, hogy egy négytagú delegáció életében nagyon komoly pozícióknak tartja azokat a tisztségeket, amelyekhez a magyar szocialista képviselők jutottak a bizottságokban és a frakcióban, amely utóbbinál Herczog Edit alelnök lett.

Szájer József a delegációval kapcsolatban beszámolt arról is, hogy a Fidesz delegációjának elnökévé őt, Schmitt Pál megüresedett tiszteletbeli elnöki helyére pedig Tőkés Lászlót választották meg. Utóbbi gesztussal azt is szeretnék kifejezni, hogy a magyar képviselők egy nemzethez tartoznak, külön egységet alkotnak az EP-n belül, és közösen küzdenek a nemzeti célokért - emelte ki. A delegációvezető elmondta azt is: Buzek után José Manuel Durao Barroso európai bizottsági elnöknek is átadták azt a könyvet, amely a 2006. október 23-i budapesti rendőri fellépésről készült. Nyilatkozott csütörtökön magyar újságíróknak maga Buzek is, aki jelezte, hogy tanulmányozni fogja a kötetet. Megerősítette ehhez kapcsolódva azt is, hogy munkája középpontjában az emberi jogok védelme áll majd.

Egy kérdésre válaszolva az EP-elnök leszögezte: teljesen természetes, hogy az unió tagországaiban, az EU munkájában korlátozás nélkül használhatják az unió hivatalos nyelveit. Biztosítani kell lehetőség szerint a szabad nyelvhasználatot a nem hivatalos nyelvek esetében is - tette hozzá.

Ami a bizottsági tagságot illeti, az említetteken kívül eldőlt, hogy az MDF-es Bokros Lajos a költségvetési bizottságban dolgozik majd. A Jobbik EP-képviselői közül Morvai Krisztina a mezőgazdasági, Balczó Zoltán az ipari, Szegedi Csanád a regionális fejlesztési bizottságban vállalt tagságot. A néppárti magyar képviselők közül Gyürk András a fejlesztési bizottságban, Győri Enikő a gazdasági, Kósa Ádám a szociális, Áder József a közegészségügyi, Glattfelder Béla a mezőgazdasági, Schöpflin György az alkotmányügyi bizottságban tevékenykedik főtagként.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!