szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Ján Slota szerint Magyarország kiirtotta a területén élő nemzeti kisebbségeket, és a szlovák, valamint néhány más kisebbség maradékának szinte semmiféle jogai sincsenek.

"Kaltenbach Jenő és Kállai Ernő, a volt, illetve a jelenlegi magyar kisebbségi ombudsman a magyar politikai reprezentáció kisebbségpolitikáját a Harmadik Birodalom politikájához hasonlították" - húzta alá a Szlovák Nemzeti Párt elnöke a TASR hírügynökségnek csütörtökön adott interjújában, amelyben a szlovák államnyelvtörvényt érő magyar bírálatokra reagált.

"Mélyen kiábrándítottak a szlovákiai magyar intézmények arrogáns és abszurd nyilatkozatai, illetve kezdeményezései, amelyek a magyarországi, valamint a szlovákiai Magyar Koalíció Pártjának európai parlamenti képviselőivel egyeztetve szüntelenül támadják a szlovák államnyelvtörvény nemrégiben elfogadott módosítását" - jelentette ki Slota, akit a szlovák sajtó is szélsőségesen nacionalista és magyarellenes politikusnak nevez.

A két hete módosított szlovák államnyelvtörvény a magyarok szerint kedvezőtlenül érinti a kisebbségi nyelvhasználatot Szlovákiában. A politikai pártok után a civil szervezeteket és intézményeket tömörítő Szlovákiai Magyarok Kerekasztala is elutasította a nyelvtörvényt. A jogszabály elfogadása feszültséget keltett Pozsony és Budapest között, s ennek következtében egyelőre elmaradt a július elejére tervezett magyar-szlovák hivatalos kormányfői találkozó.

Slota úgy látja, hogy a magyar bírálatok egyeztetve vannak, és céljuk Szlovákia lejáratása.

"Az SNS-t elkedvetlenítették ezek az álláspontok, ezek a csalások, amelyekkel igyekeznek félretájékoztatni a közvéleményt. Úgy véljük, hogy ez Magyarország részéről szándékosan kiélezett kampány a Szlovák Köztársaság és annak szuverenitása ellen" - fejtette ki a koalíciós politikus. Véleménye szerint ha valaki összehasonlítaná a magyar és a szlovák kisebbségpolitikát, azonnal kiderülne, hogy Szlovákia ezen a téren messze megelőzi Magyarországot.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Slota: a magyarok nagyon önzőek, a romákat diszkriminálják

A Szlovák Nemzeti Párt (SNS) elnöksége azt javasolja a párt parlamenti képviselőinek, hogy szavazáskor semmilyen módosítást ne támogassanak az oktatásügyi törvényben, a földrajzi megnevezések kisebbségi nyelvű használatára vonatkozó beterjesztést se - jelentette ki Ján Slota, az SNS elnöke a párt vezetőségi ülése után szombaton.

MTI Világ

Nem nyomoznak Slota kijelentései kapcsán

Az Eperjesi Kerületi Ügyészség elutasította azt a beadványt, amelyben egy parlamenten kívüli szlovák párt alelnöke büntetőeljárás megindítását indítványozta Ján Slota, a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) elnöke ellen annak gyűlölködő, magyarokat sértő és gyalázó kijelentései miatt – jelentette a szlovák SITA hírügynökség.

MTI Világ

Slota pártja mérgezi a politikai légkört

Grigorij Meseznikov, a pozsonyi IVO társadalom-kutató központ igazgatója szerint a szlovák-magyar viszony megromlásának oka a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) részvétele és tevékenysége Robert Fico kormányában.

MTI Világ

Slota kitiltaná Orbán Viktort Szlovákiából

Orbán Viktor Szlovákiából való kitiltását és a Magyar Koalíció Pártjának törvényen kívül helyezését javasolta a pozsonyi parlament rendkívüli ülésén Ján Slota, a Szlovák Nemzeti Párt elnöke.