Tetszett a cikk?

Jégesővel és szélviharral kísért heves esőzés vetett véget péntekre virradóra a kánikulának a francia fővárosban: a szél fákat csavart ki, kilencen megsérültek a fejükre hulló tárgyaktól, több mint harminc járműben keletkezett kár.

A francia meteorológiai szolgálat csütörtök este az ország teljes területén áthúzódó észak-déli sávban adott ki narancs színű, a négyes skálán hármas szintű riasztást, összesen 48 megyében. A vihar nem sokkal éjfél előtt a fővárosban és a dél-franciaországi Pyrénées-Atlantiques megyében csapott le a leghevesebben, ahol Ogeu településen néhány perc alatt kétszáz ház teteje rongálódott meg, és a teljes növényzetet, benne a környékbeli kukoricaföldeket elverte a jég.

Az ország teljes területén 1500 alkalommal riasztották a tűzoltókat, Párizsban és környékén 160 alkalommal kellett kivonulniuk az éjszaka folyamán: kilencen könnyebben megsérültek a szélviharral kísért jégesőben a rájuk hulló tárgyaktól, közülük egy 80 éves nőt kórházba kellett szállítani. A fővárosban 34 járműben keletkezett kár, több helyen gyökerestül kicsavart fák vagy leszakadt ágak borították az utcákat. Három megye kivételével reggel a meteorológiai szolgálat mindenhol feloldotta a riasztást. A viharral érkezett hidegfront nyomán néhány óra alatt tíz fokkal esett vissza a hőmérséklet Franciaországban.

 

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Itthon

Milyen időjárás várható a következő napokban?

Míg a szupercella fogalmával ismerkedik az ország, s a Duna vízszintjének drasztikus emelkedése miatt zsákolni készülnek vidéken, a fővárosban pedig lezárják a városvédő rakpartokat, a hvg.hu elindította új, átfogó időjárás-előrejelző rovatát: hőmérséklet levegőben és vízben, pollenkoncentráció, orvos- és közlekedésmeteorológia, Európában és Magyarországon, Budapesten és vidéken.

MTI Itthon

Szeles, időnként viharos lesz az időjárás

Szerdán elszórtan, este, éjszaka főként délkeleten, csütörtökön a déli óráktól többfelé várható zápor, zivatar, de a helyzet fokozódhat - jelentette az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Tech

Időjárási szélsőségek: kisebb-nagyobb drámák

Június elejéig akkora volt az aszály, hogy a gazdák kárenyhítésben részesülnek. Utána viszont árvizeket okozott a heves esőzés. A globális felmelegedéssel feltehetőleg szaporodnak a hasonló, ma még szélsőségesnek tekinthető esetek.