szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Jemaah Islamiyah (JI) terrorszervezet tagjai voltak az elkövetői annak a kettős öngyilkos merényletnek, amelyet az indonéz fővárosban, Jakartában követtek el - erősítette meg a rendőrség vasárnap.

A támadásnak legalább nyolc halottja és ötven sérültje volt. Nanan Soekarna rendőrségi szóvivő közölte: az elkövetők a JI tagjai voltak. Ezt a véleményt arra alapozzák, hogy a merényletben felhasznált pokolgépek hasonlóak azokhoz, amelyeket a csoport korábbi támadásaihoz használt.

Beszámolt arról is, hogy sikerült azonosítani az egyik elkövető személyazonosságát. Nevét nem közölte, csupán annak  kezdőbetűjét, "N". A másik elkövető azonosítása még folyamatban van.

Az al-Kaida nemzetközi terrorszervezettel kapcsolatban álló, és a Délkelet-Ázsiában több pokolgépes merényletet végrehajtó Jemaah Islamiyah számlájára írhatók a 2002-ben Bali szigetén végrehajtott pokolgépes robbantások is, amelyeknek több mint 200 halálos áldozatuk volt. A szervezetet 1993-ban alapították azzal a céllal, hogy majd egységes, délkelet-ázsiai kalifátust hozzanak létre Indonézia, Malajzia, a Fülöp-szigetek és Thaiföld területén. Kezdetben etnikumközi konfliktusok résztvevője volt, később kapcsolatokat épített ki az al-Kaidával, illetve a Fülöp-szigeteki Abu Sayyaf iszlamista csoporttal és a Moro Iszlám Felszabadítási Front (MILF) szélsőséges szakadár szervezettel.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Jakarta: a merényleteket a JI egyik szakadár csoportja követte el

A jakartai luxusszállodák ellen elkövetett kettős öngyilkos merényletet egyértelműen az al-Kaidával kapcsolatban álló délkelet-ázsiai terrorszervezet, a Jemaah Islamiyah (JI) egyik szakadár csoportjához köthető - jelentette ki szombaton a jakartai kormány terrorelhárítási szolgálatának vezetője.

MTI Világ

Robbanás két jakartai szállodában: nincs magyar áldozat

Kilenc ember életét vesztette és ötvenen megsebesültek pénteken reggel két jakartai luxusszállodában nagyjából egy időben történt nagy erejű robbanásokban - közölte az indonéziai belbiztonsági miniszter, módosítva a hatóságok korábbi, kevesebb áldozatról szóló bejelentését.

MTI Világ

Újabb robbanás Indonéziában: összesen 9 halott

Egy harmadik robbanás is történt helyi idő szerint péntek délelőtt az indonéz fővárosban a 9 halálos és több tucatnyi sérült áldozatot követelő szállodai merényletek után néhány órával. A rendőrség szerint azonban csak egy gépkocsi akkumulátora robbant föl.

MTI Tech

Elfogadják a Facebookot az indonéz imámok, de nincs flörtölés

A Facebook közösségi portál indonéziai előretöréséről tanácskozó imámok jóváhagyták a szigetországban igencsak népszerű oldal használatát, de korábbi aggodalmuknak hangot adva megszabták: a felhasználók nem flörtölhetnek a portálon.