szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A németek 80 százaléka arra számít, hogy a szeptemberi végi választások eredményeként Angela Merkel marad Németország kancellárja.

Az Emnid közvélemény-kutató intézet vasárnap - pontosan tíz héttel a választások előtt - nyilvánosságra hozott felmérése szerint az említett 80 százalék biztos a konzervatív Angela Merkel győzelmében, miközben az állampolgárok mindössze 13 százaléka vélekedik úgy, hogy szociáldemokrata riválisa, Frank-Walter Steinmeier külügyminiszter kiszorítja őt a kancellári székből.

A felmérés kapcsán az Emnid vezetője, Klaus-Peter Schöppner egy interjúban kijelentette:  évtizedek óta nem fordult elő, hogy a németek ilyen nagy többsége számított volna a hivatalban lévő kancellár újbóli győzelmére.     Schöppner szerint ugyanakkor szintén páratlannak számít a szociáldemokrata szavazótábor reményvesztettsége. A szociáldemokrata hívek csak 16 százaléka bízik Steinmeier győzelmében, 84 százalékuk Merkel választási diadalára számít. Ezzel szemben a konzervatív uniópártok szavazóinak 95 százaléka Merkel hivatalban maradására "esküszik".

A közvélemény-kutató intézet igazgatója úgy vélekedett: a kialakult egyértelmű trendet semmiképp nem a konzervatív uniópártok népszerűsége, hanem mindenekelőtt a szociáldemokrata párt (SPD) gyengesége magyarázza. A szociáldemokratáknak nincs egyetlen olyan kampánytémája sem, amellyel mozgósítani tudnák a választókat. Ezen kívül  esetükben minden korábbinál rosszabb a helyzet a karizmatikus politikai vezetők tekintetében. "Steinmeier nem Gerhard Schröder, így aligha képes arra, hogy a korábbi szociáldemokrata kancellárhoz hasonlóan a győzelembe vetett hitet sugározza a párt hívei számára" - jelentette ki Klaus-Peter Schöppner.

A hírek szerint a szociáldemokrata párt vezetősége tudatában van a reménytelennek tűnő helyzetnek. Ezért arra készül, hogy július végén egy kétnapos rendkívüli tanácskozáson dolgozza ki a választási "hajrá" stratégiáját.

A felmérésből egyébként kitűnt az is: a németek csaknem 60 százaléka ellenzi a jelenlegi konzervatív-szociáldemokrata nagykoalíció folytatását. A jelenlegi koalíció hivatalban maradása mellett csak a megkérdezettek 37 százaléka állt ki.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Német koalíciós botrány a lisszaboni szerződés miatt

Megbotránkozást váltott ki a Német Kereszténydemokrata Unióban (CDU) a kisebbik konzervatív párt, a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) Európa-politikája, mivel a párt közleményben a lisszaboni szerződést a német uniós pozíció gyengítéseként értelmezte.

MTI Gazdaság

Vége a recessziónak Németországban

Négy negyedéven át tartó történelmi visszaesés után az idei második negyedben megállt a német gazdaság zsugorodása a berlini gazdasági minisztérium (BMWi) szerint.

MTI Karrier

A hőségben sem vetkőzhetnek a német dolgozók

Amióta Németországban is tombol a hőség, több vállalat, bank, sőt néhány minisztérium is tiltakozott amiatt, hogy alkalmazottai a hivatalt összetévesztik a stranddal. Legalábbis ami az öltözködést illeti, sokan ugyanis a munkában is "alig több mint fürdőruhában" jelennek meg.