szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Egyiptom augusztus 25-ben újabb határidőt szabott az egymással rivális palesztin mozgalmak, a Fatah és a Hamász számára, hogy megegyezzenek a hatalom megosztásában.

Azzam al-Ahmed, a Fatah egyik magas rangú illetékese vasárnap Rámalláhban elmondta: az egyiptomi közvetítők az elkövetkező hetekben mindkét féllel külön-külön tárgyalnak annak reményében, hogy a két szervezet közötti nézeteltérések csökkenjenek.

A radikális Hamász fegyveresei két éve lerohanták a Gázai övezetet, ahonnan kiűzték a Mahmúd Abbász palesztin elnökhöz hű erőket, amelyek jelenleg csak Ciszjordániát ellenőrzik.

A palesztin mozgalmak megállapodása a hatalom megosztásáról és egy egységkormányról kulcsfontosságú az izraeli-palesztin béke létrejötte, valamint  Gáza újjáépítése szempontjából. Az övezetben a decemberben és januárban lezajlott izraeli hadművelet következtében súlyos károk keletkeztek. Az alapvető kérdésekben a két palesztin fél álláspontja azonban még nem közeledett egymáshoz.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!