szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Kémkedés vádjával az iszlám törvényei szerint kívánják bíróság elé állítani a Szomáliában elrabolt két francia titkosszolgálati ügynököt iszlamista fogvatartóik.

A francia elnöki hivatal vasárnap azt közölte: Párizs hajlandó tárgyalni az emberrablókkal, de a tárgyalások még nem kezdődtek el.

"Tudjuk, hogy életben vannak. Úgy gondoljuk, jól bánnak velük. Egyértelműen tudattuk azzal a csoporttal, amelyről azt gondoljuk, hogy két honfitársunkat fogva tartja, hogy hajlandóak vagyunk tárgyalni velük" - mondta Claude Guéant az Europe 1 francia kereskedelmi rádiónak adott interjúban. Az elnöki hivatal vezetője ugyanakkor elismerte: Párizs nem áll közvetlen kapcsolatban a fogvatartókkal, "az üzenetek eljutnak, de a tárgyalások nem kezdődtek meg".    

A két franciát - aki a párizsi külügyminisztérium hivatalos megbízása alapján biztonságpolitikai területen segítette a szomáliai kormányt - kedden rabolták el fegyveresek Mogadishuban, a szomáliai fővárosban. A hírek szerint mindkettőjüket eladták, és jelenleg az al-Kaida nemzetközi terrorhálózathoz kötődő al-Shabaab szomáliai milícia fogságában vannak.

A fegyveres szervezet egyik vezetője szombaton jelentette be, hogy a két titkosszolgálati ügynököt az iszlám törvényei szerint kémkedés és az "iszlám elleni összeesküvés" vádjával bíróság elé állítják.

Ez utóbbi lehetőségét a francia elnöki hivatal gyakorlatilag kizárta: "semmi nem utal arra, hogy ezt gondolhatnánk", de Guéant elismerte: a francia hatóságokat ellentmondó hírek özönével árasztják el Szomáliából.

Egy neve elhallgatását kérő szomáliai tisztviselő vasárnap a francia sajtónak úgy nyilatkozott: az iszlamisták és a szomáliai hatóságok között minden kapcsolat megszakadt, kicsi az esély a francia túszok elengedéséről szóló tárgyalások megkezdésének, s nem tudni pontosan, hol tartják őket fogva.
Külföldiek elrablása a múltban többnyire úgy zárult a kelet-afrikai országban, hogy váltságdíj ellenében elengedték őket.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Hét embert lefejeztek szomáliai iszlamista felkelők

Szomáliai iszlamista felkelők kémkedésért és hitük elhagyásáért lefejeztek hét személyt - közölték helyi lakosok pénteken. Ez volt a legnagyobb tömeges kivégzés, mióta az iszlamista felkelőket két és fél éve elűzték a hatalomból.