szerző:
BBC
Tetszett a cikk?

Két még szombaton lángra lobbant erdőtűz nyomán 17 ezer lakost kellett kitelepíteni otthonukból egy Nyugat-Kanada városban.

A Brit Kolumbia államban található Kelowna városa mellett kaptak lángra a fák először szombaton, mely gyorsan mindegy 300 hektárnyi területen végtett az erdővel és legalább kilenc házzal. A tüzek miatt több mint 17 ezer lakost kellett evakuálni és lezárták a Kelownaból Vancouverbe vezető autópálya egy 19 kilométeres szakaszát is.

A második erdőtűz mely a szakértők jelenlegi álláspontja szerint független az első esettől 10 kilométerrel arrébb keletkezett vasárnap és 100 hektárnyi erdőt pusztított el. A tűz eredete egyik esetben sem ismert. Ugyanezen a területen 2003-ban 240 otthont pusztított el egy erdőtűz.

A BBC szerint ugyan sérültje és áldozatai nincsenek a lángoknak, de jelenleg is 150 tűzoltó küzd az oltással, akiknek a munkáját tíz helikopter és nyolc vízágyúval szerelt repülő is segíti. A helyzetet tovább rontja, hogy az időjárás-előrejelzések szerint még melegebb és szárazabb idő várható a térségben.

A helyi sajtó közlése szerint az erdőtüzeket vélhetően emberi mulasztás okozta, mivel nem voltak villámmal járó viharok mostanában Kanada ezen részén.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Erdőtűz Kaliforniában

Több mint hat tucat, sokmillió dollár értékű fényűző villa semmisült, illetve rongálódott meg erdőtűzben az Egyesült Államok nyugati partvidékén, Kalifornia államban - közölte a helyi tűzoltóság.

MTI Itthon

Avar- és erdőtűz a Bakonyban

Hat hektáron gyulladt ki a Bakonyalján kedd délután az erdei aljnövényzet, száraz fű, bozótos és vegyes erdő a Várpalota és Inota közötti lőtérnél.

hvg.hu Tech

Vonuló vihar és tomboló erdőtűz – a tíz legszebb gyorsított videó

A világ tele van olyan szép vagy érdekes folyamatokkal, amelyeket képtelenség szabad szemmel végigkövetni. A technikának köszönhetően azonban pár másodperc alatt megnézhetjük, hogyan lesz a lárvából pillangó, hogyan zajlik le egy teljes holdfogyatkozás, és megfigyelhetjük, hogy még egy rothadó alma is lehet szép.