szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A tavaly augusztusi katonai hatalomátvételt vezénylő Mohamed Uld Abdelaziz tábornok nyerte meg a mauritániai elnökválasztást a szavazatok 52,58 százalékával - közölte a belügyminisztérium.

A megválasztott elnök első beszédében síkra szállt a terrorizmus elleni harc mellett. Ellenzéki vezetők azonban "választási puccsot" emlegetnek, szerintük a szombati szavazáskor számos csalást követtek el.

A Franciaországnál kétszer nagyobb, jórészt sivatagos területű, 3,1 millió lakosú nyugat-afrikai országban 2007-ben tartották meg az első valóban demokratikus elnökválasztást, amelyet Szidi Mohamed Uld Sejk Abdallahi nyert meg. Tavaly azonban a hadsereg eltávolította őt hivatalából. A puccsot vezető Mohamed Uld Abdelaziz tábornok idén áprilisban lemondott az elnöki tisztségről, helyére a szenátus elnöke, Bá Mamamdú Dit M,Bare került ideiglenesen.

"Mohamed Uld Abdelazizt megválasztották köztársasági elnöknek" - jelentette be vasárnap este Mohamed Uld Rzeizim belügyminiszter.

A választás egyik célja volt, hogy véget vessen a katonai puccs okozta súlyos válságnak. Az államcsíny után az Európai Unió felfüggesztette a Mauritániának nyújtott támogatást.

Négy ellenzéki elnökjelölt vasárnap reggel újságírók előtt elítélte a "2008. augusztusi puccsot törvényesíteni kívánó választási színjátékot". Meszud Uld Bulheir, Ahmed Uld Dadda, Ely Uld Mohamed Vall és Hamadi Uld Meimu kérték az alkotmánytanácsot és a belügyminisztériumot, ne hitelesítsék a választások eredményét, és felszólították a mauritániai népet, lépjen fel a "választási puccs" meghiúsítása érdekében. A vesztes jelöltek választási csalással vádolják Abdelaziz tábornokot.

A nem hivatalos végeredmény szerint Meszud Uld Bulheir parlamenti elnök végzett a második helyen a szavazatok 16,29 százalékával, őt követi Ahmed Uld Dadda, a legnagyobb ellenzéki párt, a Demokratikus Erők Tömörülése vezetője 13,66 százalékkal.

A választást 300 nemzetközi megfigyelő - közöttük az Afrikai Unió és az Arab Liga képviselői - kísérték figyelemmel.

"Küzdeni fogunk a terrorizmus minden formája ellen, a forrása, a szegénység, a nyomor, az elmaradottság ellen" - hangsúlyozta Mohamed Uld Abdelaziz tábornok vasárnap este mondott beszédében.

Két év óta Mauritániában, ahol korábban viszonylagos nyugalom volt, az al-Kaida észak-afrikai szárnya több támadást hajtott végre. Christopher Leggett Nuáksútban élő amerikai állampolgárt június 23-an fényes nappal lőtték főbe a mauritániai fővárosban. A feltételezett iszlamista elkövetőket pénteken, az elnökválasztás előestéjén fogták el.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Az ellenzék szerint komédia a mauritániai elnökválasztás

Választási komédiának nevezte a négy legfontosabb ellenzék jelölt a mauritániai elnökválasztást, miután nyilvánosságra hozták az első részeredményeket, amelyek Mohamed Uld Abdelaziz tábornoknak, a tavalyi katonai hatalomátvétel vezetőjének a győzelmét vetítik előre.